Llum de lluna

¿Quin temps farà per veure la pluja d’estels?

Redacció

El segon cap de setmana d’agost és el més adequat per disfrutar de la pluja d’estels o Llàgrimes de Sant Llorenç, que s’anomenen formalment ‘Perseids’ pels especialistes. I a més, el 2023 és un any perfecte per observar-los.

El 2023 és un any excel·lent per observar-los, ja que el seu màxim d’activitat, la nit del 12 al 13 d’agost, es produirà tres dies abans de la lluna nova, assenyala l’Institut Geogràfic Nacional (IGN): «Afortunadament, la fina lluna decreixent oferirà excel·lents condicions per a l’observació durant tota la nit».

Però que no hi hagi lluna plena, com l’any passat, no és suficient per veure els comunament anomenats «estels fugaços» (són en realitat meteors). El lloc d’observació pot ser qualsevol sempre que proporcioni un cel fosc, sense nuvolositat, i com recorda la Universitat Internacional de València en un tuit, cal ser pacient i evitar l’ús del mòbil: «Els ulls necessiten adaptar-se a la foscor».

Cel poc ennuvolat

L’onada de calor remetrà aquest divendres a la Península i les Balears on baixaran les temperatures, tot i que els termòmetres continuaran alts al nord-est, sud i centre peninsular, segons pronostica l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

A més, l’Aemet espera que predomini el cel poc ennuvolat en general, tot i que diversos fronts deixaran al seu pas nuvolositat al nord de Galícia i al Cantàbric, on hi podrà haver precipitacions, febles i disperses en general. També hi haurà núvols d’evolució a l’interior del terç oriental peninsular que podrien provocar algun xàfec o tempesta aïllada, més probable en muntanya, i de més intensitat al Pirineu.