Donar la setmanada als fills, viable o inviable?

Coneix els pros i els contres d'aquesta pràctica

Prefereixes donar els diners a demanda o amb una setmanada?

Aprendre a estalviar amb la setmanada?

Aprendre a estalviar amb la setmanada? / @freepik

Abril Benítez

Els que no som del 2.000 i som d'abans, ens van educar, no a tots, però sí a molts, amb el valor que els diners tenen i amb el que costa arribar a aconseguir-los; per tant, no es poden anar donant dia si i dia també sense fer res a canvi. A part d'això, el nivell de vida, ara és molt diferent i la societat d'abans i la d'ara també ha canviat en condicions i valors. Si ets mare o pare i estàs pensant en si donar setmanada o donar diners a demanda, aquest article t'interessarà.

L'era de la impaciència, les modes passatgeres i ràpides i l'estètica o l'aparença són alguns dels trets principals d'aquest segle. Així doncs, és normal voler-ho tot ja, veure les sèries o pel·lícules de Netflix en primícia o comprar-se aquell videojoc, peça de roba o anar a la discoteca de moda que acaben d'inaugurar. Les modes ja hi eren abans, però la diversitat, la globalització, la pèrdua de valors i la impaciència estan fent que molts joves i infants surtin, com en dèiem abans, malcriats.

Ara ser un malcriat està de moda i tenir-ho tot al moment també. Fer córrer a les mares o pares per aconseguir allò que tant vull, ara, però d'aquí a dos dies ja no voldré perquè haurà perdut valor, és normal. També s'ha normalitzat fer hores extra, tenir més d'un treball, tenir sous miserables i no arribar a final de mes, perquè tot puja i abans no és ara.

Així doncs, segurament, si tens fills, t'hagis replantejat el tema de la setmanada

Pros i contres de donar la setmanada

Pros

  • Aprendran que si alguna cosa vols aconseguir, necessita un esforç i que els diners no els regalen.
  • Començaran a fer tasques que ara o no feien, o et costava la vida que fessin

Contres

  • Pots aconseguir l'efecte a la inversa, que si després li demanes una tasca no acordada prèviament, per exemple, no te la vulgui fer perquè no hi ha benefici o recompensa darrere. Aquest fet pot provocar egoisme, en comptes de col·laboració
  • Tindràs una despesa fixa cada setmana i a conseqüència cada mes
  • I si et demana més diners perquè ja se'ls ha gastat? És important crear pactes amb les normes de la setmanada per evitar malentesos

En el cas de no donar setmanada, tots sabem que, normalment, ens sortirà molt més car perquè ens demanaran diners cada dia o quasi, i quan arribem a final de setmana podrem veure que potser l'import que ens havíem fixat com a màxim se'ns n'ha anat de les mans i el nostre fill o filla tampoc ha dut a terme cap tasca, ni tampoc hem aconseguit que assumeixin el valor de l'estalvi per aconseguir allò que tant desitjava perquè els ho facilitem tot a la mínima.

Donar la paga als fills

Donar la paga als fills / @freepik

Quan començar a donar la setmanada

A partir dels 12 anys, ja que, tenen més autonomia i queden més amb amics i volen anar a comprar el seu berenar, prendre un refresc amb els amics o estalviar per anar al cinema, per exemple.

Als 14 anys és una bona edat per aprendre a gestionar els diners i el seu valor. Tal com hem esmentat anteriorment, tot té un preu i la setmanada segurament no els hi arribarà pel que volen comprar si és un videojoc o si volen a passar una tarda d'oci en un parc d'atraccions, per exemple. Així doncs, explicar el valor que tenen els diners és el més valuós que es pot fer, segons Montse Busquets, psicòloga infantojuvenil de TREC centre de psicologia.

Educació amb el valor dels diners

Se'ls hi pot donar una guardiola perquè allà destinin una part de la setmanada i així veure que quan els necessitin per fer o comprar quelcom que té un cost molt més alt que el de la setmanada, podran fer-ho o adquirir-ho gràcies a l'esforç que han dedicat per estalviar. 

Les quantitats de setmanada aniran en funció de l'edat i les necessitats del jove i sempre, si ho podem fer, és clar. És molt important adaptar-se a la realitat de la família i no voler donar més del que es pot. L'exemple en aquesta pràctica per part dels adults és clau.