Quin dia es fa el canvi d'hora d'hivern?

El nou horari d'hivern s'iniciarà aquest mes d'octubre

Aquest mes d’octubre es farà novament el canvi d’hora a l’horari d’hivern. Els rellotges s’hauran d'endarrerir una hora per entrar en l’horari d’hivern. Quan les agulles del rellotge marquin les tres de la matinada, s’hauran d'endarrerir fins a les dues. O sigui que, aquella nit, dormirem una hora més.

Quin dia cal canviar l’hora?

El canvi a l’horari d’hivern es produeix sempre a Espanya l’últim diumenge d’octubre a la matinada. Aquest 2023, la data del canvi d'hora serà el diumenge 29 d'octubre.

Cal avançar o endarrerir el rellotge?

En el canvi horari d’hivern cal endarrerir el rellotge una hora. El moment exacte de fer-ho és el dia 29 a la matinada, quan a les tres passaran a ser les dues . Si preveus estar dormint a aquella hora, el més còmode és endarrerir els rellotges a l’anar a dormir per aixecar-te diumenge amb l’hora real.

Com t’afectarà l’horari d’hivern?

L’efecte més immediat del canvi d’hora és que es farà de dia i fosquejarà una hora abans, per la qual cosa disposarem de menys temps de llum solar a la tarda

Quins efectes té el canvi en la salut?

El canvi a l’horari d’hivern sol tenir efectes molestos (en forma d’insomnisomnolència, irritabilitat o marejos), sobretot en nens i avis.A més, la ruptura de la rutina del son pot provocar un efecte similar al del jet-lag, o un augment de migranyes.

Quant s’estalvia amb el canvi d’hora?

Un dels arguments que avalen el canvi a l’horari d’hivern són les dades que aporta l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), que estima que l’estalvi energètic potencial és d’un 5% només a Espanya. Aquest percentatge representa, aproximadament, uns 300 milions d’euros. D’aquesta quantitat, 90 milions correspondrien al consum domèstic (uns 6 euros per llar), i la resta, a la indústria o a la il·luminació d’edificis de serveis.

Serà l’últim canvi d’hora?

La Comissió Europea s’havia fixat en principi l’objectiu de posar fi als canvis el 2019, però el pla era massa ambiciós i el Parlament Europeu va proposar després que l’últim any amb canvi d’hora fos el 2021; ara bé, tampoc ha sigut així.

Amb quin horari es quedarà Espanya?

No hi ha res clar. El comitè d’experts nomenat pel govern espanyol per decidir si Espanya es queda amb l’horari d’hivern o amb el d’estiu no es va posar d’acord sobre què era el millor i tot i que es va obrir un període de reflexió per prendre una decisió, ara mateix tot està pendent que Europa reprengui el tema.

Quina és la història del canvi d’hora?

El canvi d’hora es remunta a la dècada dels 70, amb la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir adoptar aquesta mesura per aprofitar millor la llum natural del sol i consumir menys electricitat (Espanya va introduir el canvi horari el 1974). El 1980, la Comunitat Econòmica Europea -de la qual Espanya encara no formava part- va publicar la primera directiva per posar ordre sobre el tema als diferents països.