Entrevista | Lluc Salellas Alcalde de Girona

«M´he passat hores servint entrepans i begudes darrere la barra a barraques»

Afronta les seves primeres Fires de Sant Narcís des que va accedir a l’alcaldia el juny passat; diu que ho fa amb molta il·lusió i destaca que un dels debats que ha entomat és si les atraccions ha de seguir a la Devesa

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas.

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas. / Ajuntament de Girona

David Céspedes

David Céspedes

De quina manera afronta les seves primeres fires com a alcalde?

Sobretot amb molta il·lusió. Les Fires són un moment molt especial pels gironins i les gironines de totes les edats i poder-les viure com a alcalde és tot un honor. A casa es viuen amb molta intensitat perquè les meves filles gaudeixen de valent amb les activitats, les atraccions i sobretot amb tota la imatgeria popular, que els entusiasma: ja esperen amb delit que desfilin els gegants, la Mula Baba, el Beatusaure i tota la tropa, i jo també tinc ganes de veure com tota la mainada de la ciutat en gaudeix.

Es veurà ja en aquesta edició un nou model de fires? Farà algun canvi al llarg del seu mandat?

S’hi han introduït algunes novetats, sobretot amb la intenció de fer-les més accessibles, amb més participació i que tothom pugui gaudir-ne plenament. Per primer cop les persones amb mobilitat reduïda tindran una zona ben adaptada per poder seguir el pregó, també hi haurà una barraca gestionada per una entitat al parc del Migdia, i hem creat un acte en què cada any una persona reconeguda de la ciutat explicarà la seva vivència de les Fires i que en aquesta primera edició anirà a càrrec de Narcís Comadira, entre altres novetats.

Quin és l’acte que no es pensa perdre de cap de les maneres o li fa més il·lusió?

Em fa il·lusió participar en el meu primer pregó com a alcalde, als diferents esdeveniments de cultura popular, i també tinc ganes d’assistir a alguna de les actuacions musicals que es programen a la Copa i al parc del Migdia. I ja més des del punt de vista de l’Ajuntament m’interessarà molt veure com funcionen aquests petits canvis i adaptacions que comentava per potenciar encara més el caràcter popular i inclusiu de les Fires.

Quin record en té de petit? Quina era l’activitat o atracció que li agradava més?

Tinc el record d’estrenar l’abric per Tots Sants el dia que venien els meus de l’Empordà a Fires

I quan era jove?

De jove per mi les Fires tenien dos grans moments o espais: les barraques i el correfoc. Sempre he estat vinculat a entitats que han tingut barraca, com ara el cau o el Casal El Forn, i per això m’he passat hores muntant i desmuntant barraques, i també servint entrepans i begudes darrere la barra. També formava part dels Diables de l’Onyar, i per això l’organització i la participació en el correfoc era també un dels grans moments de Fires per mi.

Ha de canviar el model de les barraques?

Penso que el model de barraques ha estat un model d’èxit en molts sentits, sobretot pel que fa al paper central que hi tenen les entitats de la ciutat, i que a més s’ha sabut reinventar i millorar al llarg dels anys. La programació de la Copeta, durant el dia, per obrir-lo a nous públics i franges horàries és un exemple de la línia que hem de seguir. Hem d’anar revisant periòdicament el model juntament amb les associacions per assegurar que sigui viable, més divers, descentralitzar-lo, potenciar-ne el contingut participatiu, etc.

Les atraccions de fires han d’estar sempre a la Devesa o algun dia pensa canviar la seva ubicació?

És un dels grans debats que hem entomat com a govern i que estem estudiant. Hem de saber combinar una Devesa amb activitat i vida però reduint-ne progressivament els usos intensius.

I el model de la fira de mostres? Té recorregut o algun dia s’haurà de replantejar?

La d’aquest any serà la 61a edició de la Fira de Mostres, per tant és un esdeveniment clarament consolidat. Tot i això, sí que penso que serà bo que se’n vagi revisant el model periòdicament, en consonància amb l’evolució del plantejament general de les Fires i també per adaptar-lo als canvis de l’economia i a les necessitats de la ciutat.