Més festa a tots els barris

L’objectiu és que cada any la festa es vagi descentralitzant i s’estengui a totes les zones i sectors de la ciutat

Elements de la faràndula a la cercavila de la Catedral.

Elements de la faràndula a la cercavila de la Catedral. / MARC MARTI FONT

David Céspedes

David Céspedes

Una de les línies en què s’està treballant durant els darrers anys és en estendre la programació de fires al màxim barris possibles de la ciutat. Es tracta que tothom se senti partícip de les festes i que no es quedi reduït exclusivament al centre. A poc a poc es van fent passos en aquest sentit i cada any el programa va incorporant actes a pràcticament tots els barris.

Aquest any també s’ha seguit aquesta línia. Ho va dir el tinent d’alcaldia de Cultura, Quim Ayats fa uns dies durant la presentació del programa 2023. Aquest any es reforçarà i potenciarà el paper i el protagonisme de la imatgeria i la cultura popular i s’obriran a més barris, dins «l’esforç per descentralitzar-se» i estendre’s arreu de la ciutat.

Actes als barris de la ciutat

Entre d’altres, aquest 2023 hi haurà actes infantils i familiars a diferents barris: Carme-Vista Alegre, Pont Major, Mercadal, Sant Narcís, Montilivi, Sant Daniel, Pla de Palau - Sant Pau, Barri Vell i Germans Sàbat. Com a exemples, les atraccions sostenibles s’ubicaran a la rambla de Ramon Berenguer, hi haurà una ballada de sardanes al passeig Francina Boris o el centre cívic Onyar acollirà l’espectacle «L’home roda» de Professor Karoli.

A molts centres cívics dels barris també s’ha fet al llarg del mes d’octubre una programació especial vinculada a les fires. Novament, la programació inclou cercaviles amb gegants i capgrossos, la Mula Baba, matinades, la diada castellera, la pujada del pilar de 4 a la Catedral o la Drakofarra. La faràndula i animació de la ciutat tindrà el seu protagonisme tant el primer dia com en la resta de molts actes populars.

Més actes populars

Un altre acte popular és l’anomenada tronada de fesa major en honor als 4 rius. Serà el dissabte 28 d’octubre, a partir de les 12 del migdia, a la plaça Catalunya. Pel que fa als elements de la faràndula també el 29 d’octubre, dia de Sant Narcís, a 2/5 de 5 de la tarda i a la plaça de la Catedral es donarà la sortida a la passejada de capgrossos pel barri vell. Des de la plaça de la Catedral està previst que la comitiva passi per Sobreportes, pujada de Sant Feliu, on es farà una parada, carrer de les Ballesteries, Quatre Catons, on també hi haurà una parada de la cercavila, carrer de l’Argenteria, es passarà per la Rambla de la Llibertat, amb una nova aturada, el carrer dels Abeuradors i finalitzarà el recorregut a la plaça del Vi.

En l’apartat dels actes populars el tret de sortida ja es va fer dies enrere. Molt abans del pregó i de la data oficial de l’inici de les fires d’enguany. Concretament, el dissabte 21, a les 11 del matí, estava programat l’anomenat toc de rams i vermut amb la participació de la Fal·lera Gironina. Es tracta del vermut popular inclòs també en la festa major dels 4 rius, un acte que any rere any va sumant més públic i es va coneixent millor. La voluntat és que cada any el programa de fires es vagi estenent a tots els barris i sectors de la ciutat.