La millor cervesa d'Espanya és catalana

S'ha elaborat un extens informe que avalua la qualitat de les cerveses que es comercialitzen a Espanya

El consum de cervesa per persona a Espanya se situa en els 50 litres a l'any.

El consum de cervesa per persona a Espanya se situa en els 50 litres a l'any. / Drazen Zigic

Quina és la millor cervesa d'Espanya? Per a gustos, com sempre, els colors, tot i que l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) tracta periòdicament d'aclarir la discussió amb un extens informe en el qual avalua la qualitat de les cerveses en llauna que es comercialitzen al país i estableix un comparador per conèixer les principals característiques dels diferents productes.

En la classificació de 2023 sobresurt una cervesa catalana que ha estat destacada per l'OCU "per ser una cervesa amb limitada amargor, un cos mig baix i una alta sensació de gas. Incorpora blat de moro i arròs en la seva recepta". Aquesta beguda es comercialitza majoritàriament a Catalunya, encara que no és ni la més venuda ni la preferida de la comunitat. La més venuda i preferida per als catalans és l'Estrella Damm encara que en realitat, tot queda a casa, perquè ambdues formen part de la mateixa família empresarial, el grup Damm. La cervesa que segons l'OCU té major qualitat és la Xibeca, perquè ha estat "la cervesa millor valorada en la prova de degustació" organitzada per l'associació de consumidors.

Consum per persona

En aquest mateix test també ha tingut un lloc destacat la Mahou clàssica. D'aquesta cervesa s'ha destacat "que es caracteritza per una amargor mitjana, poc cos i sensació mitjana de gas, ben valorada en la degustació, afegeix blat de moro a la recepta".

D'acord amb les dades aportades per l'OCU, Espanya és el segon país productor de cervesa a la Unió Europea. Només la supera Alemanya. Quant al consum per persona, aquest se situa en els 50 litres a l'any. La meitat d'ells s'ingereixen la llar i l'altra, en bars i restaurants, un patró que abans de la pandèmia de la covid era diferent, ja que el 70% de les cerveses es consumien fora de casa.