La Generalitat millora les condicions laborals dels professionals de la salut

El Govern ha segellat l’acord de l’ICS, que beneficia uns 55.000 treballadors, i el del conveni per a la resta del sistema públic, que n’afecta uns 70.000

El CAP de Can Gibert del Pla de Girona, en una imatge d'arxiu.

El CAP de Can Gibert del Pla de Girona, en una imatge d'arxiu. / Marc Martí Font

El Govern, a través del Departament de Salut, ha millorat en menys d’un any les condicions econòmiques i laborals dels 140.000 professionals de la salut a través de dos grans acords: el de l’Institut Català de la Salut (ICS) i el de la resta del sistema públic. Concretament, ha destinat 320 milions d’euros a millorar les condicions dels treballadors de l’ICS i 460 milions d’euros per millorar les condicions dels treballadors adscrits al III Conveni laboral del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). 

En total, són prop de 800 milions d'euros, quasi tot l’increment de pressupost de Salut, que han permès tancar aquests dos grans acords. Aquests convenis suposen un pas endavant en l’equiparació i homologació de les condicions laborals de tots els treballadors del sistema de salut de Catalunya. 

El nou acord de l’ICS, segellat el passat 22 de novembre, beneficia uns 55.000 treballadors de 289 equips d’atenció primària i 8 hospitals, mentre que el del SISCAT, tancat el desembre del 2022, afecta uns 70.000 empleats. “L'aposta del Govern pels professionals es consolida amb la signatura d’aquests dos acords”, destaca el conseller de Salut, Manel Balcells.

Acord de l’ICS

Entre les mesures que afecten a tots els col·lectius hi ha el reconeixement de la carrera professional de la resta del sistema a tots els que s’incorporin a l’ICS; es duplica el preu de les guàrdies de Nadal i Cap d’Any i s’estén la carrera professional a tot el col·lectiu de l’ICS, fix o eventual.

Per a tots els col·lectius no mèdics es redueix la jornada laboral en 43 hores revertint les retallades. Els metges i metgesses d’hospital veuran reduïda la jornada laboral en 86 hores. 

Pel que fa al col·lectiu d’infermeria, augmenta en 1.700 euros anuals el sou fix i el complement específic de professionals del grup A2 sanitari (com fisioterapeutes o treballadors socials) s’homologa al del sector concertat amb 1.700 euros anuals. A més, es reconeix la categoria d’especialitat en infermeria amb una retribució de 1.500 euros anuals en la carrera professional i inclou les infermeres que tenen el títol i treballen en l’àmbit de l’especialitat. Es reconeix també en la carrera professional la formació en medicoquirúrgica entre 750 i 1.000 euros (crítics cremats, anestèsia), a més de l’increment en altres complements.

Així mateix, per al col·lectiu d’infermeria es crea un complement de fins a 450 euros anuals quan es treballi en torns i es doni cobertura les 24 hores. Igualment, es reconeix i compensa el temps dedicat al canvi de torns. Amb tot això, el col·lectiu d’infermeria de primària de l’ICS veurà incrementat el seu sou entre un 7% i un 26% sense guàrdies.

Pel que fa als facultatius, s’avança la carrera professional de manera que ja la cobraran els metges especialistes un any després del MIR. Les guàrdies s’incrementen un 30% amb un descans garantit de 24 hores. La jornada laboral del personal mèdic d’hospital es redueix en 86 hores anuals i el personal mèdic sènior, quan deixi de fer guàrdies, rebrà entre 1.000 i 3.000 euros. 

Així mateix, el col·lectiu mèdic d’atenció primària de l’ICS rebrà un augment de retribució d’entre el 8 i el 20%. Per al personal zelador dels hospitals es millora el complement específic entre 700 i fins als 1.250 euros anuals. 

Conveni del SISCAT

L’altre gran acord de salut, el de la resta del sistema públic, beneficia uns 70.000 treballadors i ha estat possible gràcies a una injecció del Govern de 460 milions d'euros. L’acord històric, per millorar les condicions dels treballadors adscrits al III Conveni laboral del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), va ser signat el desembre del 2022. 

Una de les principals mesures implantades ha estat l'increment retributiu dels treballadors públics de l’Institut Català de la Salut (ICS) que s’ha aplicat a la resta dels treballadors del SISCAT. És un augment del 2,5% que pot arribar a ser del 3,5% el 2023. L’acord també va revisar de les retallades del 5% del 2010, una mesura que afecta 18 empreses públiques i consorcis (EPiC); així com la millora de la retribució de la direcció per objectius

Les associacions empresarials Unió Catalana d’Hospitals (La Unió), el Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS), l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), 13 dels 15 delegats sindicals de Comissions Obreres (CCOO), Unió General de Treballadors (UGT) i el Sindicat d'Infermeria (SATSE) van signar el preacord històric pels pròxims dos anys.