El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va evitar ahir revelar qui l'havia amenaçat i va atribuir les crítiques contra ell al fet que era el "boc expiatori" del procés sobiranista, malgrat que va negar discrepàncies amb el president català i líder de CDC, Artur Mas. "Si ho va dir el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, que hi ha hagut amenaces és que ha de ser veritat... hi ha hagut coses de les quals no vull parlar ni un segon, el dia que jo consideri que hi ha hagut amenaces serioses les plantejaré a la policia i no a un mitjà de comunicació", va afirmar Duran en una entrevista a Catalunya Ràdio.

El portaveu de CiU al Congrés va assegurar que era conscient que era el "boc expiatori" i que l'apuntarien com a responsable si el procés sobiranista no anava bé, el que, segons la seva opinió, explicava que hi hagués gent interessada a "desfigurar" les seves declaracions. Duran va considerar "insòlit" que un Consell Nacional de CDC el critiqués obertament per les seves opinions quan no era veritat, va dir, que generés "sospites", ja que tant ell com Unió estaven "compromesos" amb la consulta: "L'hem de fer i la farem, s'ha de fer legalment i estem compromesos amb ERC a fer-la el 2014 però és veritat que hi ha unes excepcions per les quals al seu moment es pot decidir una pròrroga". Així, Duran va remarcar que coincidia amb Mas que "no cal tenir pressa" en el procés si es volia anar acompanyat d'una àmplia majoria de forces i, en aquest sentit, va respondre a ERC que encara no era el moment de definir la pregunta de la consulta, perquè s'hauria de determinar entre tots els partits participants en el procés.

Més reaccions

El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, va admetre que "alguna cosa grinyola" a CiU perquè en aspectes clau com el procés sobiranista existia la "percepció" que el seu partit i Unió no anaven "ben sincronitzats". Així ho va assegurar en una entrevista a RAC1 on, no obstant això, va descartar que "perilli" la federació nacionalista i va advocar per solucionar debats interns de forma "tranquil·la, constructiva i serena". El dirigent de CDC va subratllar que el pacte de legislatura de CiU amb ERC indicava que la consulta s'havia de fer inicialment el 2014 i, a diferència del que va dir Duran la setmana passada, Rull no observa "cap element ni circumstància excepcional que en justifiqui l'ajornament".

Rull també li va recordar a Duran que el programa electoral de CiU de les passades eleccions catalanes era "inequívoc" en el seu compromís per un "Estat propi".

Per la seva banda, el portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, va descartar que les polèmiques entre els dos socis de federació de CiU afectessin l'estabilitat parlamentària de l'executiu, ni tampoc al full de ruta cap a la consulta d'autodeterminació. En la conferència de premsa posterior a la reunió de l'executiu, Homs va assegurar que els membres del Govern català no havien abordat les desavinences expressades públicament als últims dies per dirigents de CDC i UDC.

En tot cas, Homs va voler deixar clar que aquests conflictes interns de CiU no afectaven l'estabilitat parlamentària de l'executiu, ni tampoc no alteraven el procés cap al dret a decidir, en el qual estaven implicats més forces a part de CiU i ERC, les dues signants de l'acord de legislatura de suport al Govern.