El regidor d'Esports i Mitjans de Comunicació de Blanes, Anselm Ramos (PDB), va denunciar durant el darrer ple que l'exalcalde de la vila Josep Marigó (PSC) no va pagar durant dos anys la taxa d'entrada de vehicles que des de l'any 2006 han d'abonar tots els veïns que disposen d'un garatge que usen com a aparcament. S'ha de tenir en compte que alguns d'aquests s'empren com a habitatge o magatzem i, per tant, estan exempts.

En un principi el gual es pagava per evitar que s'estacionés davant les entrades dels aparcaments, però l'any 2005 la normativa es va modificar perquè el concepte de la taxa fos el pas de vehicles damunt la vorera i no la prohibició d'aparcar. Per tant, va ser mentre Marigó era alcalde que es van modificar les ordenançes l'any 2006 per començar aplicar la norma. No obstant, la manca de comunicació va dificultar que s'executés entre els particulars.

A tot això, cal sumar que encara no estava constituïda l'entitat dels 14 propietaris d'aparcaments de la comunitat de veïns on resideix Marigó i és per aquesta raó que aquesta no va començar a pagar la taxa de pas de vehicles damunt la vorera abans del 22 de febrer de 2008, moment en què va aconseguir la placa de gual.

Responsabilitats penals

Durant la celebració del ple, Ramos va reclamar un informe al secretari per determinar si es poden demanar responsabilitats penals contra l'exalcalde per haver "deixat de complir l'ordenança en perjudici del poble de Blanes" i va amenaçar que des de la seva formació "actuarà en conseqüència".

El líder del PSC va mostrar-se preocupat pel fet que el regidor del PDB pregonés públicament quina és la seva residència i va reclamar al secretari que informi qui ha autoritzat Ramos a accedir a les seves dades personals. Aquest és l'aspecte que més preocupa a Marigó ja que troba inadeqüat que el segon tinent d'alcalde hagi accedit a informació protegida per la llei de protecció de dades "per utilitzar-la amb mala fe per atacat políticament". "No sé si usarà més dades en benefici seu i per això em malfio que pugui agafar dades de l'Ajuntament en benefici propi", afegeix.

El portaveu socialista no es mostra preocupat pel gual i recorda que l'impagament es deu a la tardança en la constitució de la comunitat de propietaris. El que vol aclarir Marigó és si existeix alguna autorització oficial que hagi permés a Ramos consultar les seves dades personals perquè, en cas que no sigui així, "voldrà dir que hi ha un forat a l'Ajuntament que el regidor del PDB podrà usar per obtenir dades de clients seus o adversaris".

La polèmica esclata després que el govern (CiU, PDB, PP) hagi realitzat un estudi per identificar els 4.500 garatges particulars de la vila i hagi reclamat a 2.200 veïns el pagament retroactiu de la taxa de gual des del 2007. Hi ha la particularitat que l'aparcament d'aquests residents no apareixia en el padró municipal i per això no pagaven la taxa per l'entrada de vehicles, inependentment de si disposaven de gual o no. De fet, l'estudi detecta que molts d'aquests aparcaments estan situats en carrers peatonals o que tenen vedat l'estacionament a tot tipus de vehicles.

El PSC va demanar a l'equip de govern que en comptes de reclamar un pagament retroactiu s'oferís a la ciutadania la possibilitat de donar d'alta el seus garatges.