L'alcalde i regidor d'Hisenda de Palafrugell, Juli Fernández (PSC), ha anunciat que l'Ajuntament no aplicarà l'increment de l'impost de béns immobles decretat pel govern central en part dels habitatges del municipi que siguin de primera residència. Així, els propietaris d'aquestes finques únicament pagaran el 2% d'increment d'IBI que es va aprovar en les ordenances fiscals per aquest exercici. Fernández ha explicat que actualment estan estudiant la fórmula amb la qual pretén executar aquesta mesura i que, quan la tinguin, "l'aplicarem".

El batlle ha manifestat que estan establint els mecanismes perquè l'Ajuntament subvencioni íntegrament l'increment percentual de l'IBI que representa la pujada determinada des de Madrid. Aquesta subvenció s'establirà en funció del valor cadastral de les finques (s'establirà un valor màxim per accedir a la subvenció) i no afectarà les vivendes de segona residència, els locals comercials i els edificis industrials. Fernández ha apuntat que en la majoria de casos, el nivell de renda dels propietaris va lligat al valor cadastral de les finques

A Palafrugell, l'Ajuntament va dictaminar que l'IBI s'apujava aquest any un 2%. Amb el decret del govern central, se li aplica un 8% més (no es pot aplicar el 10% decretat perquè supera el tipus impositiu màxim), de manera que al final resulta que la puja és d'un 10%. Amb aquest increment a tots els béns immobles del municipi representaria uns 800.000 euros més per a les arques municipals. Aquest xifra es veurà reduïda amb la mesura que vol aplicar l'equip de govern.

Rebuig a l'increment

En aquest sentit, en el ple del dimarts, el consistori va aprovar la moció de rebuig a la pujada de l'IBI decretada per l'Estat. Va aprovar-se amb els vots de tots els grups a excepció del PP i PxC, que es van abstenir. La moció, presentada per l'Entesa, es va aprovar després de diverses modificacions que va reclamar el govern, com ara que en comptes de destinar l'increment de recaptació a polítiques socials es destini a inversió o s'incorpori al romanent d'enguany.