La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ha urgit al president de la Generalitat, Artur Mas, a intervenir contra la nova reducció de l'aportació pública a les llars d'infants anunciada per Ensenyament i que implica que les famílies assumeixin el 50% del cost. "És injust, inassumible i pot comportar el tancament de moltes "guarderies", va lamentar el president de la FMC, Manuel Bustos.

Representants de més de 200 municipis adherits a la FMC van fer pinya per "reclamar a la Generalitat, com reclama ella mateix al Govern de l'Estat: que compleixi els seus compromisos i pagui el que deu". "No podem més. Ja hem tingut massa resistència i paciència", va deplorar Bustos, assegurant que la majoria d'alcaldes es van mostrar molt crispats amb el Govern i van plantejar mesures dràstiques de rebuig, tot i acceptar donar un marge de 15 dies a Mas perquè eviti la nova tisorada.

Bustos va lamentar que la Generalitat assumeixi 6.000 dels 7.000 € que costa una plaça en una de les seves 42 guarderies i "pretengui pagar només 875 € -dels 5.000- a les de titularitat municipal", fent que les famílies paguin 300 € més al mes. "Això suposa un terrible greuge comparatiu per als pares i un ofec per als ajuntaments", va afegir recordant que el període de matriculació s'ha fet amb la previsió que la Generalitat assumís 1.300 € per plaça, com s'havia compromès. Va lamentar la "falta de responsabilitat i sensibilitat" de Rigau, tot i confiar que rectifiqui.

La FMC també va demanar a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que "s'impliqui en la defensa dels municipis", i va encarregar un estudi jurídic per analitzar si hi ha alguna responsabilitat que es pugui reclamar a la Generalitat per les retallades educatives.

Bustos va avançar que també convocaran de manera extraordinària el Consell de Governs Locals per valorar la situació financera dels consistoris, agreujada per la retallada de 5 milions a les beques per a famílies sense recursos.