Els ajuntaments poden multar els veïns que afavoreixin la proliferació del mosquit tigre amb actituds irresponsables. La Comissió Interinstitucional per a la Prevenció i Control del Mosquit Tigre a Catalunya ha elaborat una ordenança tipus amb la qual cada municipi pot adaptar a les seves necessitats i que inclou un apartat de sancions. Així, podran reprendre els ciutadans negligents que, per exemple, tinguin recipients abandonats que es converteixin en autèntics vivers de l'espècie. El director de l'Agència de Salut Pública a Girona, Lluís Picart, va explicar que és molt complicat frenar l'expansió del mosquit tigre. Per això, la prioritat és controlar-ne la densitat per evitar que es converteixi en una plaga.

Els ajuntaments podran descarregar-se aquest model d'ordenança tipus a través d'Internet, i modificar-la segons les seves peculiaritats i incorporar-la al conjunt de normatives municipals. El text serveix per definir i donar un marc jurídic a les actuacions que poden emprendre els ajuntaments per combatre el mosquit tigre. Per exemple, regula el control d'espais públics com cementiris o clavegueram per evitar que el mosquit tigre trobi un lloc idoni amb aigua estancada per reproduir-se. En l'apartat d'obligacions, la proposta recorda que totes les persones que siguin propietàries o titulars d'algun espai que pugui convertir-se, per deixadesa, en un focus de cria de mosquit tigre són les responsables d'evitar-ho. Això implica, per exemple, que si el propietari d'un taller mecànic té pneumàtics a l'exterior, no els té coberts i es creen acumulacions d'aigua -l'hàbitat ideal per al mosquit tigre- infringirà l'ordenança municipal i el podran multar. El mateix passaria amb l'amo d'un hort amb una bassa que no es cuidi o amb el propietari d'un jardí que tingui plats sota les plantes i no s'encarregui de buidar-ne l'aigua que fa eclosionar els ous de l'insecte. L'import de les multes segons la ?gravetat dependrà de cada municipi.

Picart va afirmar que cal assumir el mosquit tigre com un dels insectes molestos més i tenir clar que serà pràcticament impossible eradicar-lo. "No hi ha cap alarma sobre el mosquit tigre", va afirmar, a més d'assegurar que a Catalunya no s'ha fet cap cas -com sí ha passat a altres països com Itàlia o França- en què el mosquit tigre s'hagi convertit en un transmissor de malalties entre persones.