El Patronat de Turisme Costa Brava Girona va rebre amb cautela la proposta de Brussel·les perquè Espanya apugi l'IVA, però ja ha avançat que en el cas que la mesura s'acabi aplicant s'hauran de prendre mesures per minimitzar l'impacte sobre l'economia gironina. El director general de l'organisme, Ramon Ramos, va advertir que en el cas de Catalunya hi ha un doble perjudici perquè s'aplicarà una taxa turística i caldrà buscar alternatives. Ramos va apuntar que una de les possibles solucions passen per "no aplicar l'IVA i estendre la taxa turística a tot l'Estat". Per la seva part, la Conselleria d'Empresa i Ocupació va evitar pronunciar-se fins que no hi hagi una decisió ferma sobre l'IVA.

La confirmació que la Comissió Europea ha demanat a l'Estat espanyol que pugui l'IVA va arribar dimarts per part de l'europarlamentari Aleix Vidal-Quadras. L'anunci ha disparat les alarmes entre el sector turístic de les comarques gironines que considera que es podria veure afectat de manera greu. Els empresaris auguren que un augment obligarà a reduir les temporades a només els mesos d'estiu, frenarà les inversions i augmentarà l'atur al sector.

El director general del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Ramón Ramos, va remarcar ahir que "cal esperar a que deixi de ser un rumor, però en tot cas no són bones noticies". Ramos però adverteix que l'impacte no serà igual per a tots perquè " amb segons quin tipus de turista no ho notarem". En aquest sentit, el Patronat de Turisme va remarcar que "per exemple, el turisme rus, no crec que percebem cap afectació". Ramos assegura s'haurà de parlar amb el sector per evitar-ne l'impacte si s'acaba aprovant.

L'impost mediterrani més alt

Ni el més rescatat dels països ha apujat el seu IVA turístic fins al 21%. A Grècia, el rescat fallit -que ha provocat que arribessin al país menys fons de salvament dels que van fugir pel pànic a la sortida de l'euro- ha laminat el turisme. Encara que el sector ha lluitat cada retrocés. Van aconseguir per exemple que les draconianes mesures imposades per la mateixa troica (UE, BCE, FMI) que ara supervisarà a Espanya no afectessin l'IVA turístic: els hotels cobren un 6,5% d'aquest tribut, menys que el que cobren actualment els establiments de la Costa Brava. I el transport tampoc s'ha vist perjudicat, amb un impost del 13% que manté als destins grecs al mapa de les aerolínies.