El servei d'hemodinàmica de l'hospital Trueta funciona des d'ahir unes 12 hores al dia, 365 dies a l'any. Amb aquesta ampliació del servei es calcula que es podran realitzar entre 80 i 90 angioplàsties primàries (intervencions per desobstruïr les artèries) més que fins ara, en pacients que hagin patit un infart agut de miocardi amb elevació del segment ST (IAMEST), els casos pels quals s'activa el Codi infart. Actualment el servei realitza unes 150 angioplàsties primàries a l'any, xifra que passarà a incrementar-se fins als 230-240.

Fins ara s'ha estat donant servei els dilluns i dimecres de 8 hores a 20 hores i la resta de dies laborals de 8 hores a 15 hores Totes les persones que tenien un infart agut de miocardi amb elevació del segment ST (IAMEST) fora d'aquest tram horari eren derivats en algun centre de Barcelona per realitzar l'angioplàstia primària. Amb l'ampliació horària es passarà de donar un servei de 48 hores setmanals a més de 84, de manera que a partir d'avui, si els pacients arriben a l'hospital Trueta abans de les 20h, qualsevol dia de l'any, la prova se'ls realitzarà aquí. La realització d'una angioplàstia pot durar entre una i tres hores. Es calcula amb aquest horari de funcionament es donarà cobertura entre el 65% i el 75% d'infarts aguts de miocardi amb elevació del segment ST que es produeixin a la Regió Sanitària de Girona. L'any 2010 el codi infart es va activar 282 vegades en pacients gironins, l'any passat 234 i en els vuit primers mesos del 2012 ja s'ha activat en 213 ocasions.

Les angioplàsties són un procediment pel qual es desobstrueixen les artèries coronàries dels pacients que han patit un infart de miocardi o una angina de pit. Aquest consisteix en passar un tub o catèter a través d'una artèria femoral (a través de l'engonal) o radial (a través del canell) i fer-lo arribar fins a l'artèria coronària del cor que està afectada.

A la punta del catèter hi ha un baló que s'infla quan arriba a la zona afectada i es desobstrueix l'artèria. A continuació s'insereix un dispositiu metàl·lic anomenat stent que evita que l'artèria es torni a obstruir.

L'increment horari del servei d'hemodinàmia s'ha dut a terme de manera paral·lela en tres dels hospitals de l'ICS (a més del Trueta de Girona, el Joan XXIII de Tarragona i l'Arnau de Vilanova de Lleida). L'objectiu d'aquesta ampliació horària és millorar l'accessibilitat a l'angioplàstia primària amb un interval de temps més curt.