Un centenar de persones van protestar ahir al matí, com fan des de principi de mes, a la N-II a Bàscarà demanant la retirada dels camions d'aquesta carretera. Els veïns, a més, s'estan organitzant i preparant accions o protestes si no es compleix amb el termini que es va donar d'un mes per desviar els camions pesats per l'autopista. Buscaran l'adhesió de veïns i ajuntaments de la resta d'afectats per la situació d'aquesta carretera.

Tal com van acordar en la reunió veïnal de dijous passat, l'endemà es va celebrar una primera trobada per crear comissions de treball i organitzar-se. Segons han informat fonts del grup veïnal, es van posar sobre la taula propostes, idees, per si passades les quatre setmanes, a principi de març, els camions continuen circulant per la nacional. La possibilitat d'utilitzar amb més freqüència de l'habitual el pas de vianants amb semàfor per creuar la N-II amb l'inconvenient que pot generar per als cotxes és una de les possibilitats. A més, tal com també es va apuntar durant la primera reunió, consideren important rebre el suport i l'adhesió de les poblacions que al llarg de la N-II pateixen situacions similars. Per això, el moviment veïnal té previst treballar en un manifest per tal que s'hi puguin sumar altres veus. Fins ara s'han afegit a les protestes, i han mostrat el seu suport representants dels ajuntaments de Pontós, Garrigàs o Palau de Santa Eulàlia.

L'objectiu és que es compleixi el compromís de desviar els camions per l'autopista per alliberar la via d'aquest trànsit pesant que genera i agreuja les problemàtiques de la carretera pendent des de fa anys de millores. La conselleria de Territori i Sostenibilitat va donar un termini de quatre setmanes i ?posteriorment es va allargar, segons diuen per prudència, a les set o vuit setmanes. Això no ha fet afluixar els veïns que esperaran fins les quatres setmanes per portar a ?terme altres possibles accions de pressió. L'alcalde, Lluís Lloret, ha informat que no coneix més novetats respecte a la mesura. A la reunió de dijous, Lloret va explicar que la Generalitat continua ?treballant per poder treure els camions en la primera data donada.

El moviment va sorgir després del darrer accident mortal quan una veïna va perdre la via el 31 de gener a Vilamalla. La via amb un únic carril de circulació per sentit, estreta, que creua poblacions o és punt d'accés cap a aquestes, té nombrosos punts negres des de fa anys que posen en risc la vida dels conductors. A més, tant accidents com avaries suposen amb molta freqüència retencions. La darrera diumenge, quan es va localitzar accidentat el vehicle d'un ciutadà francès desaparegut uns dies abans. Una de les darreres, segons la informació del Servei Català de Trànsit, va ser també dijous passat quan un camió avariat va tallar a l'alçada de Bàscara un carril. La mesura s'espera redueixi aquestes situacions i la perillositat.