De 3.000 a 1.516 socis gironins en només dos anys. L'AECC-Catalunya Contra el Càncer va perdre pràcticament la meitat dels seus afiliats durant el període que va de 2010 a 2012 com a conseqüència de la crisi econòmica. Ahir la presidenta de l'entitat a la demarcació, Pilar Cort, va dir que aquesta pèrdua suposa un cop molt dur per ells, ja que la quota dels socis és l'únic ingrés fix que té l'AECC.

La baixada de socis es tradueix en uns 30.000 euros menys per una de les associacions amb més tradició (aquest any celebra el seu 60è aniversari) a les comarques gironines. La gerent de Catalunya Contra el Càncer Girona, Carme Vidal va explicar ahir que les persones que es donen de baixa són sobretot aquelles que acaben de perdre la feina, que ja estan a l'atur o que els han rebaixat el sou. "Quan algú es vol donar de baixa, els demanem que abans de fer-ho intentin reduïr la seva aportació, ja que a l'AECC és el soci el que decideix la quota que vol aportar.

Però la gent ens respon que cancel·len l'afiliació perquè necessiten aquests diners per altres necessitats més urgents", va remarcar Vidal.

En aquest sentit, la gerent va afegir que aquesta situació és "comprensible" però genera una sensació d'"angoixa" ja que l'entitat es veu obligada a arribar a més gent amb els mateixos recursos.

Cort va revelar que en el mateix període en el que l'entitat perdia 1.500 socis, els servei d'atenció psicològica va augmentar un 30%, passant de 800 a 1.139 casos. També el volum d'atenció als malalts va disparar-se de 2010 a 2012: Els voluntaris de l'entitat van passar de fer 1.418 visites als hospitals a fer-ne 2.667, és a dir un 88% més. I les sessions de fisioteràpia per a les dones que han patit un càncer de mama també van créixer un 49% (de 317 a 474 visites).

"Tot això ho hem fet amb el mateix nombre de voluntaris i de professionals que tenim repartits pels hospitals comarcals de la província", va asseverar Cort, mentre que Vidal va subratllar que "anem apagant focs aquí i allà amb el que podem, però ara mateix és molt difícil preveure una gestió a llarg termini. Estem fent mans i mànigues per donar atenció a totes les demandes".

Una altra dada que revela l'acumulació de feina que pateix el personal de l'AECC és els dos mesos de llista d'espera que hi ha entre els pacients gironins per rebre atenció psicològica relacionada amb la malaltia del càncer. Les representants de l'AECC veuen la pèrdua de socis com una conseqüència lògica de la crisi, però van fer una crida a la gent que sí que té poder adquisitiu perquè col·labori amb l'entitat. "Hi ha gent que col·labora amb només 6 euros al mes. I si no tenen diners però tenen dues hores lliures un dissabte per fer de voluntaris, també els ho agrairem", va dir Cort.