El conseller de Territori i Sostenibilitat Santi Vila ha tornat a insistir aquest cap de setmana en la "bona decisió" que va prendre el Govern al prohibir el pas de camions per la N-II a les comarques gironines. Ahir a Vilabertran, tres mesos després de l'inici d'aquesta prohibició que es va endegar el 19 d'abril, el conseller va ressaltar que la mesura ha permès reduir "immediatament" la sinistralitat en aquesta via. "Des de fa tres mesos no hi ha hagut cap accident mortal i, per tant, l'objectiu s'ha complert", va afegir. De mitjana, uns 4.000 camions pesants es desvien diàriament de la N-II cap a l'autopista. "L'impacte econòmic per als camioners és pràcticament inexistent perquè hi ha bonificacions", va recordar.

Vila va fer aquestes declaracions durant l'acte d'inauguració de les obres de la nova plaça Major de Vilabertran, a l'Alt Empordà. Els treballs, que s'han allargat durant quatre mesos, han permès estructurar la plaça, canviar el paviment, el mobiliari urbà, la xarxa de clavegueram i d'aigua potable. Les obres, amb un cost de 188.170 euros ?-finançades per l'Incasòl i el consistori- també han servit per renovar i soterrar les xarxes de baixa tensió i telecomunicacions i s'ha inclòs la fibra òptica.

"És un projecte que servirà per revitalitzar el centre històric del poble i, així, generar nous pols de vida", va subratllar el conseller. Vila i l'alcalde de Vilabertran, Martí Armadà, van ser els encarregats de tallar la cinta de la plaça. Posteriorment, Vila va visitar l'edifici del consistori, on va firmar el llibre d'honor.

Pla Hidrològic de l'Ebre

Vila també va valorar les paraules emeses per l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, on criticava la posició presa per la Generalitat votant en contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Segons Vila, l'alcalde Ros "s'equivoca". "Tot el país hauria d'anar unit per defensar i protegir el Delta de l'Ebre i el cabal ecològic; em sorprèn que des de posicions progressistes no s'hagi tingut una major sensibilitat per l'entorn, el medi ambient i la protecció del riu", va valorar.

En aquest sentit, Vila va emplaçar Ros a analitzar en detall el projecte. "Així veurà que el document actual prioritza l'agricultura d'Aragó, La Rioja i Catalunya, tot i que al nostre territori la millora és mínima", va assenyalar.

Vila va assegurar que la Confederació Hidrològica de l'Ebre només ha tingut en compte el sector dels regants i que "hauria calgut una visió més de conjunt". Segons el seu parer, el nou Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre posa en risc la sostenibilitat del delta i la seva biodiversitat. A més, el conseller va lamentar la manca de voluntat negociadora per part del Ministeri d'Agricultura i va assegurar que portaran el projecte "fins on sigui necessari".