Les processons dels Dolors van encetar ahir el vespre els actes de Setmana Santa a les comarques gironines. Besalú, Amer, Banyoles, Peralada, o Mieres van ser alguns dels municipis que van celebrar les primeres processons.

El vistós Maniple de més de 50 manaies encapçalava la desfilada a Besalú, per davant dels Improperis, els Misteris i el Sant Crist, entre d'altres elements. La imatge de la Mare de Déu dels Dolors va tenir-hi, com marca la tradició, un paper central.

Els carrers de la capital del Pla de l'Estany van acollir la tradicional Processó de la Mare de Déu dels Dolors i la desfilada d'uns 130 armats, enguany amb una participació especial, ja que hi van reaparèixer els Manaies de Sant Daniel de Girona en la seva primera desfilada des del 1931. Ho van fer convidats pel Manípul de Manaies de Banyoles, que ha estrenat nova seu a l'església de la Sagrada Família de les Rodes.

L'acte més rellevant de la Setmana Santa a Peralada, la processó del Silenci, amb 800 anys d'antiguitat, va comptar amb la participació d'una cinquantena de persones, que van transportar les imatges que per una vegada l'any van sortir de la parròquia de Sant Martí. La processó va recorrer els carrers del nucli antic després d'una missa concelebrada.

La processó de la Venerable Congregació dels Dolors d'Amer també va omplir de nou els carrers de la vila. Aquest any, hi van desfilar els armats de Mataró i l'alcalde de la ciutat del Maresme va ser present en la celebració.