La vespa velutina continua expandint-se pel territori català. La seva presència se centra sobretot a les comarques gironines però també augmenta a punts de les comarques centrals. Els Apicultors Gironins Associats han localitzat 680 reines de vespa asiàtica des de principis d'any (32 per setmana, gairebé cinc cada dia).

Una quantitat important s'ha trobat a la Selva, a l'Alt Empordà i a la Garrotxa, amb un total de 492 exemplars, però també n'hi ha a la resta de comarques de la província, així com a Osona i al Bages (on només s'han localitzat, fins ara, dues reines). Ahir, representants d'Unió de Pagesos i de les associacions d'apicultors es reuniran amb representants de la Direcció General de Política Ambiental i Medi Natural per reclamar-los «màxima celeritat» per abordar la problemàtica. Denuncien que la Generalitat «no actua amb eficàcia» en les tasques de control de nius de vespa asiàtica i creuen que cal que en faci seguiment, malgrat que les competències de destrucció de nius d'aquesta espècie s'hagin delegat als ajuntaments. A tall d'exemple, denuncien que el 30 de gener passat van sol·licitar el material necessari per a la destrucció de nius, però que el Govern català no els ha respost encara.

Pèrdua de ruscs

El sindicat UP també demanarà que la pèrdua d'arnes (ruscs) per l'efecte de la vespa velutina no penalitzi l'apicultor a l'hora de rebre ajuts ni en altres qüestions, com ara l'adequació de mòduls de l'IRPF. D'altra banda, UP reclama per combatre els danys que causa l'abellerol, un ocell de família dels meròpids que s'alimenta sobretot d'abelles i de vespes. Demanaran que es descatalogui com a espècie protegida, que es reintrodueixin espècies autòctones depredadores d'aquest ocell, com ara la serp verda, i que es quantifiquin les pèrdues que provoca a les explotacions. Així mateix, també volen que es recuperi l'ajut per danys que la Generalitat va deixar de compensar des del 2013. El dany principal que provoquen l'abellerol i la vespa a l'apicultura és, principalment, la inhibició del treball de les abelles.