"Em sembla una idea meravellosa que les pel·lícules catalanes puguin competir als Oscars". Qui ho diu en aquesta ocasió no és Joel Joan, president de l'Acadèmia de Cinema Català, sinó un dels mateixos acadèmics de Hollywood. Es tracta de Gregory Nava, director de films com Ciudad del silencioSelena (ambdues amb Jennifer Lopez al repartiment), i guionista de Frida, el biopic sobre la pintora mexicana protagonitzat per Salma Hayek. I és que Nava, que ahir va ser a Girona a la presentació de la 21a edició del Festival de Cinema, s'ha convertit en el padrí dels films catalans als Estats Units, d'un cinema en un idioma que no parla però ahir va demostrar entendre "que li agrada i que el defensa davant l'Acadèmia de Hollywood".

El cineasta californià inaugura una nova etapa del festival gironí, que s'obre per primer cop en aquesta edició als llargmetratges dedicant una retrospectiva a aquest realitzador. El director del certamen, Lluís Valentí, explicava que no es perdrà l'essència i es continuaran projectant curts (fins a 89 en aquesta edició), però constatava que el panorama de festivals ha canviat molt en els 21 anys de vida d'aquest certamen. "Ja són molts els que se centren en aquest gènere i, ara que està més consolidat, volem obrir-nos també als llargmetratges". I ho farà amb una antològica sobre Gregory Nava, presentant pel·lícules estrenades al nostre país i d'altres d'inèdites. Divendres s'inaugurarà aquesta edició amb El Norte, una pel·lícula de 1983 per la qual va estar nominat a l'Oscar i que segons el director és avui "més vigent que mai". La immigració il·legal als Estats Units continua essent un dels principals problemes per a la comunitat llatina, i la carrera de Nava (d'herència basca i mexicana) sempre ha posat l'accent en temes socials. Aquest és el cas també del seu darrer film, Ciudad de silencio, on Jennifer Lopez i Antonio Banderas denuncien els assassinats de noies a Ciudad Juárez.

Nava va explicar que s'ha entrevistat amb el president de l'Acadèmia de Hollywood -de la qual ell mateix forma part- i li ha enviat diverses cartes, per tal que el cinema català pugui competir als Oscars. "Vaig parlar amb Joel Joan (president de l'Acadèmia catalana), que va defensar amb passió el dret a ser a Hollywood". Així és com Nava serà nomenat demà a Barcelona membre d'honor de l'Acadèmia de Cinema Català, a l'espera d'una resposta des de Hollywood.