El drama, el suspèn i l'accent sobrenatural de "El mal ajeno" del debutant Oskar Sants marquen el desembarcament del cinema espanyol a la Berlinale.

L'òpera prima de Santos, produïda i apadrinada per Alejandro Amenábar, es va estrenar al festival alemany, en la secció de Panorama, fora de concurs, acompanyada per Eduardo Noriega, Belén Rueda i la colombiana Angie Cepeda, protagonistes d'un drama que indaga en els límits del dolor físic i mental des de una particular òptica paranormal.

"El Mal Ajeno" narra la història de Diego, interpretat per Noriega, un metge anestesiat davant el dolor dels seus semblants i que, a causa d'una trobada fortuïta, descobreix que és capaç d'alleujar a perfectes desconeguts en perjudici propi i d'aquells a qui estima.

La presència d'Amenábar, un dels grans valors internacionals del cinema espanyol amb títols com "Abre los ojos" i "Los otros", va dotar de presència la presentació del film davant la premsa a la Berlinale, on el cineasta va presentar fa catorze anys la seva opera prima, "Tesis".

El guió està signat per Daniel Sánchez Arévalo, autor també del de la cinta "Azuloscurocasinegro".

Per Noriega, de 36 anys, que acapara gairebé cada pla i seqüència de la pel•lícula, el seu principal inconvenient a l'hora d'acceptar el paper de Diego va ser assumir que exerciria de pare fictici d'una adolescent de 17 anys, a la qual dóna vida Clara Llac, en plena exploració de la seva incipient sexualitat.

No obstant això, l'efectiva caracterització física del personatge -per obra i gràcia del maquillatge -, el va convèncer que podria interpretar el paper.

"Vaig haver de centrar-me en crear i creure una relació amb aquesta filla, perquè es reflecteixi en la pantalla i sigui creïble per al públic", va indicar Noriega, que encarna amb solvència el paper de metge impertèrrit que es dóna de cara amb la seva pròpia vulnerabilitat .

L'intèrpret, habitual de les cintes d'Amenábar, amb qui ja va col•laborar a "Tesis" i en "Abre los ojos", no amaga la seva admiració pel director de "Ágora". "Tant de bo em seguís trucant sempre", va bromejar.

El cinema espanyol seguirà present a la Berlinale amb, entre altres títols, el curt hispano-peruà "El segundo amanecer de la ceguera" de Mauricio Franco Tossa i la pel•lícula "Nacidas para sufrir" de Miguel Albadalejo.