Álvaro del Portillo, el primer successor de Sant Josepmaria Escrivà, serà beatificat el proper 27 de setembre. Comencem per dir que durant uns mesos dels anys quaranta fou olotí, quan acabava els seus compromisos militars destinat a la capital de la Garrotxa. Cal dir, abans, que s'incorporà a l'Opus Dei quan tenia 21 anys, mentre acabava la carrera d'enginyer de Ponts i Camins.

En uns breus contactes amb Sant Josepmaria, aquest madrileny reservat, ple de senzillesa, de rectitud i d'amor a la veritat, va sentir i viure la vocació universal a la santedat, enmig de la vida ordinària, gairebé vint anys abans del Concili Vaticà II. Era una vocació divina "en ple món", arrebassat per l'amor a Déu, als altres i al món. Era una entrega a Jesucrist amb afany de plenitud.

A partir d'aleshores, l'Esperit Sant va empènyer Álvaro del Portillo per uns camins insospitats. Traslladat a Roma per seguir de prop el procés del camí jurídic de la Prelatura, la seva intel·ligència i la seva capacitat de treball van situar-lo al front de secretariats importants del mateix Concili.

Feia temps que havia deixat el compàs pel llatí, pels estudis eclesiàstics i per la teologia i el Dret canònic. La llum vocacional il·luminava el seu servei a l'Església i al bé comú. La seva vida interior era l'heroisme de la seva simplicitat laboriosa i alegre. ?L'any 1969 va escriure un llibre: Fieles y laicos en la Iglesia. Va anar encara més enllà, científicament, dient que el Dret Canònic i les seves perspectives sobre el laicat estan cridades a enriquir la futura norma eclesiàstica. Era l'home de la fidelitat, l'home que "mirava", així, físicament i interiorment, la persona i l'esperit de Sant Josepmaria. La vocació és com l'ADN de l'esperit.

La mort no el va sorprendre. Tornava de Terra Santa. Havia dit la Missa al Cenacle. El papa Joan Pau II va anar a pregar davant del seu cos insepult. El Fundador de l'Opus Dei l'anomava "saxum", que vol dir "pedra". La fortalesa de la roca, la tendresa apresa de Maria, la fidelitat de Sant Josep, i des d'ara, l'estímul, l'exemple i la intercessió per ?tothom.