L'escriptor i polític Antoni Vives es va endur ahir al vespre el quinzè premi Llibreter per la novel·la I demà, el paradís, amb què es trasllada entre Cadaqués i Guinea. El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà de Barcelona es va endur el guardó organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya, que atorguen les llibreries de Catalunya, en un acte celebat a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.

En aquesta novel·la, l'autor barceloní abandona els temes de la guerra i la postguerra de les seves anteriors novel·les i fa viatjar el lector entre Cadaqués i Guinea al llarg de mig segle.

I demà el paradís narra la història de la Teresa, una jove barcelonina que es trasllada a viure a la colònia espanyola de Fernando Poo, a Guinea Equatorial, als anys cinquanta. Hi va per viure amb el seu marit, el terratinent Alberto Cirer, amb qui s'ha casat a distància. Allà coneixerà personatges com la bruixa Xangó i la negra Teodosia i en Manel i en Tià, parell i fill fugits de Cadaqués anys abans i que la faran descobrir una Teresa que desconeixia.

En paral·lel, la novel·la d'Antoni Vives vol ser un fresc coral del Cadaqués aïllat dels anys vint i trenta. Es submergeix en les tensions latents entre les faccions del poble, que es manifesten a poc a poc, empeses per les enveges personals i la presència indefugible de les bruixes.

I la segona part del llibre porta al Cadaqués dels 60, amb els estiuejants progres, l'ambient desinhibit, els artistes, les festes... La Teresa hi acut amb la seva filla adolescent,i es tanca un cercle de secrets començat mig segle abans.

D'altra banda, el premi Llibreter a Altres Literatures va ser concedit per unanimitat a Ànima, de Wajdi Mouawad, editat per Periscopi (català) i Destino (castellà). Aquest barret no és meu, de Jon Klassen, editat per Milrazones, va rebre el Premi Llibreter d'Àlbum Il·lustrat.

Homenatge als llibreters

Durant el lliurament dels guardons també es van homenatjar llibreters amb 35 anys de dedicació a l'ofici, entre els quals hi havia el gironí Guillem Terribas, de la Llibreria 22. Els altres homenatjats van ser Enric Balanzó, el soci de treball més antic de la cooperativa Abacus, i Pep Bernardes, d'Altaïr.

La Festa del Premi Llibreter, va coincidir amb la visita a Barcelona de 9 editors internacionals. Aquesta visita està emmarcada dins del projecte europeu Schwob per donar a conèixer arreu clàssics d'alta qualitat literària que han estat poc o gens traduïts.