La Caixa ha decidit bancaritzar el seu negoci traspassant la seva activitat a la seva filial cotitzada Criteria, que passarà a denominar-se CaixaBank (una marca que ja havia utilitzat en les seves filials a Andorra i França) i que estarà controlada en un 81,1% per la primera caixa catalana. Segons l'acord publicat ahir, el 18,9% restant de CaixaBank quedarà en mans dels actuals accionistes minoritaris de Criteria, que amb aquest canvi es converteix en un dels principals grups bancaris d'Espanya i al número 10 de l'Eurozona. L'entitat neix amb un core capital del 10,9% i un valor comptable de 20.600 milions.

L'operació, que s'espera que estigui culminada a l'agost de 2011, s'instrumentarà a través d'un intercanvi d'actius, de manera que Criteria traspassarà a La Caixa la majoria de les seves participacions industrials (valorades en 7.471 milions) i es quedarà a canvi les oficines, la plantilla de La Caixa i el negoci bancari de l'entitat d'estalvi, tal com permet la nova llei de caixes.

A més, per compensar La Caixa pel major valor del negoci bancari traspassat (9.480 milions), Criteria haurà de donar a l'entitat accions per un import de 2.009 milions d'euros, que sortiran d'una nova ampliació de capital.

La Caixa seguirà sense cotitzar a borsa, malgrat que CaixaBank sí que ho farà, i els accionistes de Criteria hauran de ratificar aquests acords en una junta extraordinària que se celebrarà el 12 de maig.

"La nova configuració del grup permetrà a La Caixa mantenir el seu lideratge en el sistema financer i aprofitar les oportunitats de creixement que es puguin presentar els anys vinents", indica el comunicat enviat pel grup.

Precisament, el president de La Caixa, Isidre Fainé, es va mostrar convençut que han escollit "l'opció que millor s'adapta als nous reptes de l'entorn financer internacional i a la història, valors i visió de la nostra institució, que preserva íntegrament la seva personalitat com a caixa d'estalvis".

De la seva banda, el director general, Joan Maria Nin, va dir que aquesta reorganització permetrà "comptar amb vies d'accés al capital per aprofitar oportunitats de creixement".

CaixaBank, que naixerà amb 5.409 oficines i el menor ràtio de morositat entre els grans grups financers espanyols (3,71%), hauria obtingut un benefici net de 1.192 milions d'euros els nou mesos de 2010, segons els càlculs fets pel grup, que destaca així que l'entitat es col·locarà en la posició número 10 de l'Eurozona.

Això no obstant, CaixaBank no tindrà immobles, cosa que li facilitarà tenir un core capital o capital bàsic del 10,9%, segons l'actual normativa de solvència coneguda com a Basilea II. Amb les normes Basilea III, el compliment de les quals vol avançar el Govern malgrat que no entrarà en vigor fins a 2013, la nova entitat tindrà un ràtio superior al 8%.

Reaccions

Després de conèixer-se els detalls de l'operació, CCOO va indicar que donarà suport a la bancarització de La Caixa sempre que mantingui la seva funció social i les condicions laborals dels seus empleats. CCOO va supeditar el seu suport a la transformació de La Caixa que mantingui el seu "compromís social" a través de l'activitat financera, en àmbits com el desenvolupament econòmic del territori, el suport al teixit empresarial i la seva repercussió en la creació de llocs de treball, la lluita contra l'exclusió social.

El sindicat també exigeix garanties de control per part dels òrgans de govern de La Caixa i que s'asseguri una majoria àmplia en el consell d'administració del Banc que garanteixi que La Caixa adopta "totes les decisions estratègiques".

De la seva banda, la responsable de la secció sindical de Caixes de la UGT, Cati Llibre, va dir que el seu sindicat "no veu bé" aquesta transformació de La Caixa en banc, ja que suposarà "l'entrada de capital privat, que serà el que participi dels beneficis", i no l'Obra Social i la ciutadania.

Per la seva part, el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, va celebrar que La Caixa continua sent "un pilar" per a l'economia de Catalunya després d'haver-se bancaritzat. Segons la seva opinió, amb la reestructuració, l'entitat manté l'"esperit" d'una caixa d'estalvis, malgrat que a partir d'ara exerceixi la seva activitat financera a través d'un banc cotitzat. Alhora, Pujol va manifestar la seva satisfacció perquè l'operació no ha suposat cap canvi en les estructures de govern i els òrgans administratius de l'entitat, així com en la seva obra social.

El president de La Caixa, Isidre Fainé, i el director general de l'entitat, Joan Maria Nin, presentaran avui en roda de premsa els resultats del Grup corresponents a l'exercici 2010.