La inserció laboral dels graduats en FP a Girona s’enfila

Només un de cada deu graduats no troba feina en acabar els estudis

Estudiants del programa d’FP Dual d’electrònica a Girona, en una imatge d’arxiu.

Estudiants del programa d’FP Dual d’electrònica a Girona, en una imatge d’arxiu. / Marc Martí

Joel Lozano

Joel Lozano

La inserció laboral entre els joves graduats de Formació Professional a les comarques gironines s’enfila en els últims anys. Fins a un 37,7% dels graduats té feina, un 17,9% estudien i treballen i un 34,2% continuen estudiant. Només un 10% busca una feina, un percentatge que ha caigut en dos anys. El 2021, el nombre de joves que buscaven feina era del 12,6% i l’any següent ja se situava a l’11%.

Les dades milloren si ens fixem en els graduats en FP Dual, només un 8,6% busquen feina. Així es desprèn de l’estudi «Inserció laboral dels Ensenyaments Professionals» que elabora el Departament d’Educació i la Cambra de Comerç de Girona, que ha presentat aquest dimecres a la seu de la corporació gironina.

Més d’una quarta part dels graduats que troben feina només acabar els estudis ho fan mitjançant l’empresa on van fer les pràctiques. Un 17% aconsegueixen un lloc de treball enviant un currículum a l’empresa per iniciativa pròpia, mentre que al voltant d’un 15% ho fan a través del centre on van estudiar (borses de treball, professors...).

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, i el director dels serveis territorials d’Educació, Àdam Manyé, en la presentació de l’estudi d’inserció laboral d’FP a les comarques gironines

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, i el director dels serveis territorials d’Educació, Àdam Manyé, en la presentació de l’estudi d’inserció laboral d’FP a les comarques gironines / ACN

Dins d’aquest llistat, trobar feina a través d’un amic, conegut o familiar, és la segona via més habitual, segons l’estudi. Tanmateix, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, assegura que cada vegada perd més pes aquesta via i, per tant, «garanteix una igualtat d’oportunitats i prioritza la vàlua de la persona», afirma. 

La majoria dels graduats accedeixen al mercat laboral amb un contracte indefinit. En el cas d’estudiants de cicles de Grau Mitjà és un 55,77% i en els de Grau Superior és del 65,26%.

L’estudi també mostra diferències per gèneres. Mentre que els homes graduats ocupats a jornada completa són el 71,2%, les dones són només el 58,1%. Segons Adam Manyé, director dels Serveis Territorials d’Educació de la Generalitat a Girona, aquesta diferència s’explica perquè hi ha més dones graduades que estudien i treballen, un 20,7%, mentre que el 14,3% dels homes opta per aquesta opció. «Aposten pel seu futur i prefereixen no tenir jornada completa per formar-se més», ha exposat Manyé.

Pel que fa als salaris, la meitat de les persones titulades amb un Grau Superior afirmen que cobren entre 1.200 i 1.500 euros mensuals. El 47,75% dels de Grau Mitjà asseguren que reben un salari mensuald’entre 900 i 1.200 euros nets.

Canvi de la percepció

Davant de l’èxit en la inserció laboral que aconsegueixen els alumnes d’FP Dual, el Govern ja ha anunciat que treballarà per convertir tots els estudis de formació professional a aquesta modalitat, en què s’implica molt més a les empreses i això garanteix als estudiants tenir unes competències més enfocades a les empreses. Es tracta d’un model similar a l’alemany, explica ACN.

Per al president de la Cambra de Comerç de Girona aquest canvi suposa «una oportunitat de país» que ha de repercutir en el creixement econòmic de les empreses. Fàbrega indica que caldria créixer «entre un 15 i un 20%» en el nombre de graduats per acostar-se a nivells de «països europeus econòmicament desenvolupats» com ara Alemanya o Suïssa. Tot i així, considera que Catalunya està enfilant el camí correcte amb una col·laboració molt estreta entre les administracions i les empreses per polir millor els perfils professionals que necessiten els empresaris.

Fàbrega considera que la percepció de la Formació Professional per part de la societat ha canviat. «Fa 25 anys era molt diferent de la que tenim avui», afirma. El president de la Cambra de Comerç de Girona creu que els joves «comencen a veure que es guanyen millor la vida amb l’FP que depèn amb quina titulació».