Adif ha demanat als propietaris de les finques de la zona de Mas Xirgu de Girona que els informin si tenen un pou als seus terrenys o si tenen sospites que podria haver-hi un d'antic pou. Per Adif és important que ningú "amagui" l'existència de cap forat a sota terra, sigui legal o no, per tal d'evitar possibles nous incidents a la zona. Aquesta va ser la causa que va provocar la inundació de fang d'una nau per culpa de les obres del TAV el 24 de maig. Aquell dia, els responsables de les obres es van comprometre a fer un informe exacte del succés i entregar-lo abans d'una setmana.

L'informe d'Adif reitera el que ja es va assenyalar en el seu moment. Aquella fuita de bentonita (un producte que s'utilitza mentre es fa avançar la tuneladora) es va produir verticalment en trobar un forat del qual no es tenia coneixement. Es tractaria d'un antic pou. El document també afirma que la nau no va patir cap dany estructual.

Aquests darrers dies, alguns dels amos dels terrenys han advertit que també tenen alguns antics pous. Abans de l'accident, ja se'n tenia constància d'altres, segons va assenyalar ahir la representant municipal de les obres del TAV, Isabel Salamaña, ja que alguns tenien el permís municipal i per tant estan inclosos al registre de l'Ajuntament. L'Administrador d'Infraestructures demana saber on són els pous per tal de no tenir nous imprevistos.

Examen a fons del pou

Paral·lelament, Adif ha demanat permís al propietari de la nau afectada per la inundació per foradar el terra i examinar exactament el pou. L'objectiu és estudiar les característiques del forat que va provocar el vessament de més de 90.000 litres de fang i aigua. El propietari ja ha accedit a la petició i els treballs començaran la setmana vinent, quan l'empresa llogatera acabi del tot el trasllat a una altra nau cedida per Adif. Els afectats, Aplicacions Frigorífiques Lucena, encara funcionen a mig gas, segons va indicar ahir una de les responsables, Carmen Serrano, que va indicar que han hagut de renunciar a alguns encàrrecs.