L'edifici Narcís Monturiol del Parc Científic de la UdG va acollir la presentació del llibre «Girona, història en relleu». Es tracta d'una publicació que recull un seguit de fotografies estereoscòpiques que són una mostra de la fotografia amateur de principis del segle XX, i també de les primeres imatges comercials de la ciutat que van precedir la postal. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i els seus autors i professionals del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l'Ajuntament de Girona, Joan Boadas i David Iglésias, van participar en la presentació del llibre. La publicació ha estat coeditatada per l'Ajuntament de Girona i l'editorial Efadós amb motiu de les Fires de Sant Narcís.

La sensació de realitat que aportava la tercera dimensió va tenir una gran acceptació entre els afeccionats que, a partir de l'aparició de la càmera Vérascope, van adoptar aquesta nova tecnologia.

El seu llegat permet conèixer i visualitzar la monumentalitat de la ciutat, però també els espais urbans més viscuts, alhora que permetre captar molt bé el pols de la quotidianitat les primeres dècades del segle XX.

Lleó Audouard, Carles Batlle, Joan Carrera i Joan Masó són els merescuts protagonistes d'aquest llibre. Les seves fotografies ofereixen un relat proper, verídic i poc convencional de la Girona de l'època, un contrapunt a la imatge dels professionals, més lligades als cànons comercials.

Espais i moments històrics

Entre les imatges que s'hi poden veure hi ha des d'un home que menja al seu taller mentre un gat espera rebre alguna de les restes fins a una imatge de la Rambla Llibertat de Girona presa l'any 1913.

També hi ha una alguna fotografia de moments que s'anirien repetint en altres moments de la història de la ciutat, com ara el creixement del riu Ter l'any 1920 que va provocar inundacions d'importància al barri de Pedret. Les imatges també permeten veure, per exemple, com les Fires han anat canviant d'ubicació. El 1920 hi havia atraccions a la plaça Independència.