CaixaForum se suma a «Girona, Temps de flors» amb una instal·lació efímera que uneix la tecnologia i l’art floral

Dibuix de la instal·lació.

Dibuix de la instal·lació. / CaixaForum Girona

Josep Coll

Josep Coll

La Fundació ”la Caixa” se suma un any més a la programació del festival Girona, Temps de flors en aquesta 69a edició amb la instal·lació efímera Reimprimint un paisatge, que romandrà en el pati interior de CaixaForum Girona i que està dissenyada per Cristina Masferrer, Josep Callís i Gustavo Torres, un equip interdisciplinari de professionals vinculats al món del disseny i l’arquitectura que l’any passat ja va sorprendre amb el muntatge Esclat sinàptic, també a CaixaForum Girona.

El concepte de la instal·lació artística Reimprimint un paisatge està basat en una idea abstracta i sorprenent que, a banda de l’ornamentació floral, també vol ser una experiència visual inspirada en l’exposició PRINT3D. Reimprimir la realitat, que convida al visitant a viatjar cap al futur a través de la impressió 3D, a través de 200 peces impreses en 3D amb els elements audiovisuals i els mòduls explicatius corresponents. Aquesta exhibició planteja un viatge exploratori sobre aquest mode de fabricació que ens desxifra de manera pràctica i didàctica com aquesta tecnologia revolucionària ja està millorant la vida humana en molts aspectes. La mostra es podrà visitar a CaixaForum Girona fins el 25 d’agost.

En aquest sentit, el projecte Reimprimint un paisatge és una nova reinterpretació abstracta, que s’inspira en un paisatge d’aiguamolls i llacunes, rius, rieres i estanys, indrets humits on són típiques el canyís, la balca, el jonc, la jonca d’estany i altres espècies d'herbassars; plantes esveltes, flexibles i amb una floració globular i densa molt visible.

Aquesta obra d’art efímera es formalitza materialment a partir de centenars de varetes de fibra de vidre col·locades sobre una superfície semi reflectant. La composició culmina amb un miler de closques dures tintades procedents del fruit de l’arbre Feronia Limonia, típic de Bangladesh, la Índia, el Pakistan, Sri Lanka i el Sud-est d’Àsia.

Coincidint amb una època on l’escassetat d’aigua de pluja posa en situació d’alerta alguns ecosistemes humits, aquesta instal·lació pren com a referència aquests entorns i els posa en valor fent palesa la seva bellesa. Una proposta artística fascinant que combina art i tecnologia i que és respectuosa amb l’actual situació de sequera que està patint la ciutat de Girona.