El Castell de Sant Ferran de Figueres és fins avui la petita vila a la que el rei Jaume I atorgà la Carta Pobla convertint-la en Vila Reial, el 1267. La Figueres de principi del segle passat, amb tornejos de cavallers, mercat d'artesans, música, danses, jocs i animació, es concentra als fossats del Castell.

Les muralles de l'espectacular fortificació ajuden notablement a la companyia d'espectacles Drakònia a recrear la vella vila medieval de Figueres transportant l'espectador al model de vida de fa segles.

Una de les activitats que donen nom a l'espectacle són les Justes del Rei Jaume, uns tornejos que se celebren en un espai interior -i amb carpes per si plou- i que avui hauran de resoldre's després dels tornejos entre els cavallers que es va produir ahir. Batallen per la bandera de Figueres i la del Compte Hug d'Empúries. Els primers, més nobles, reben els aplaudiments del públic, mentre els segons, homes rudes i violents, no desperten massa simpaties. Amb l'habitual acurada posada en escena de la companyia, una vintena de persones recreen les justes, que ahir van acabar en empat.

A cavall i armats amb llances, en Vladimir i l'Argail, pel compte d'Empúries; i en Ramon de Cabestany i en Llorenç van retar-se en les proves d'habilitat; van enfrontar-se en el trencament de llances i van retar-se en lluites cos a cos. Els crits dels guerrers, la música i la recreació van fer aixecar més d'un crit a l'espectador, a qui la companyia fa partícep de l'espectacle. Fins i tot un dels actors salta entre el públic en un moment de la batalla. Els visitants poden comprar les entrades normals o les que donen accés a la zona vip i que permeten apropar-se als personatges -cavalls i actors- o pendre un petit tast, entre altres avantatges. Els petits també poden aquest any convertir-se en personatges de Drakònia aconseguint l'espasa del cavaller Llorenç, l'escut d'en Vladimir o la corona de flors, regals que es poden aconseguir amb les entrades.

A banda dels tornejos, al Castell s'hi mostra antic armament, com les espectaculars catapultes de mida real; recreacions de jocs en els que es pot participar; s'hi fan recreacions històriques; hi ha una escola de cavallers; o es pot anar a comprar en alguna de les desenes de parades del mercat d'artesania. Fins i tot s'hi ha situat una recreació del tron de Joc de trons. Avui, a dos quarts d'una del migdia i dos quarts de sis, tindran lloc els dos tornejos del dia; el darrer, la Gran Justa del Rei Jaume amb la presència del propi Rei. Les Justes del Rei Jaume es va decidir traslladar-les de la Rambla al Castell, on es disposa de més espai i un aparcament a peu de la fortificació.