El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha detectat el virus de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP), H5N1, en una cigonya (Ciconia ciconia) trobada morta als Aiguamolls de l’Empordà.

S'estan fent visites de control a totes les explotacions avícoles dins un radi de deu quilòmetres d'on es va localitzar la cigonya per com provar les mesures de bioseguretat de les explotacions i l'estat clínic de les aus de corral.

Tot i això, des d'Acció Climàtica informen que el consum d'aus de corral o d'ous no transmet el virus.

És el segon focus d’influença aviària en aus silvestres detectat a Catalunya aquest any.

El primer es va notificar al Segrià (Lleida), on es van localitzar quatre cignes i una cigonya morts al riu Segre.

El cas dels AIguamolls el van detectar els Agents Rurals el passat 17 de gener. Va ser traslladada al Centre de Recuperació de Fauna del Parc Natural dels Aiguamolls, situat dins el recinte del parc.

Les mostres es van analitzar primera al Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA - CReSA) i després al Laboratori Central de Veterinària d’Algete per a la seva confirmació.

Els Serveis Veterinaris Oficials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en coordinació amb el Cos d’Agents Rurals, com a mesura preventiva estan portant a terme les visites de control a totes les explotacions avícoles properes.

La mesura no implica cap restricció de moviment d’aus vives o els seus productes a les explotacions ubicades dins el radi.

Els Agents Rurals també han intensificat la vigilància passiva que ja es porta a terme habitualment en aus salvatges a la zona on es va localitzar la cigonya.

La presència del virus al territori suposa un risc que la malaltia pugui afectar les explotacions d'aus de corral. Per aquest motiu la Generalitat, el 12 de gener, va publicar al DOGC una resolució amb mesures sanitàries.

A partir de la publicació d’aquesta resolució, totes les explotacions avícoles comercials o d’autoconsum i els particulars amb tinença d’aus de corral han d’aplicar una sèrie de mesures per evitar el contacte directe i indirecte de les aus de corral amb aus salvatges. El contagi perjudicaria la salut dels animals i l'economia de les explotacions.

Les mesures són les següents, queda prohibit:

  • La utilització d’ocells dels ordres anseriformes (com oques, ànecs, o cignes) i caradriformes com a reclam de caça.
  • La cria d’ànecs i oques amb altres espècies d’aus de corral.
  • La cria d’aus de corral a l’aire lliure. Quan no sigui possible, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pot autoritzar-la si es col·loquen teles ocellaires o qualsevol altre dispositiu que impedeixi l’entrada d’aus silvestres, i sempre que s’alimentin i abeurin les aus a l’interior de les instal·lacions o en un refugi que impedeixi l’arribada d’aus silvestres i s’eviti el contacte amb els aliments o l’aigua destinats a les aus de corral.
  • El subministrament d’aigua a les aus de corral procedent de dipòsits d’aigua on puguin accedir aus silvestres, excepte en el cas d’aigua tractada per garantir la inactivació del virus.
  • La presència d’aus de corral o un altre tipus d’aus captives en els centres de concentració d’animals, incloent-hi els certàmens ramaders, mostres, exhibicions, celebracions culturals i qualsevol concentració a l’aire lliure.

Et pot interessar:

Des d'Acció Climàtica remarquen el gran paper que té el sector en la seva responsabilitat pel que fa a extremar les condicions de bioseguretat a les explotacions avícoles de tot Catalunya.

Insisteixen, a més, que es pot consumir amb seguretat carn d’origen aviari, ous o productes derivats perquè no hi ha indicis que suggereixin que el virus de la influença aviària pugui ser transmès als humans a través del consum d’aquests productes.