Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi de Roses, que ja ha afectat un total de 392 hectàrees. En aquests moments, hi treballen 54 dotacions terrestres i tres mitjans aeris, que estan remullant tot el perímetre per evitar noves revifalles. El foc s'ha declarat cap a un quart de dotze de la nit en una zona a tocar del Mas Oliva. Les primeres investigacions dels Agents Rurals apunten a una crema mal apagada com a possible causa i estan intentant esbrinar si estava comunicada i si es va fer abans o després que es decretés el Pla Alfa 2.

Després de setze hores, els Bombers han aconseguit estabilitzar l'incendi que crema des de quarts de dotze de la nit en ple Parc Natural del Cap de Creus, a Roses. Les flames han començat en una zona de Mas Oliva, tot apunta que per una crema mal apagada, i s'han estès ràpidament atiades per la tramuntana i l'orografia de la zona. De fet, durant la nit hi ha hagut ràfegues de fins a 100 km/h en alguns punts.

Un cop estabilitzat, els Bombers treballen ara remullant el perímetre –que abasta gairebé 400 hectàrees de terrenys forestals- per evitar noves revifalles. «Ara mateix no hi ha cap situació que ens preocupi, però com en tot incendi, fins que no estigui apagat i extingit sempre hem d'estar atents», assegura el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Joan Delort. En aquest sentit, ha dit que tot i que preveuen estar-hi actuant tota la nit amb diverses unitats ja treballen «cap al control». Tant és així que Delort ha dit que aquest dimarts esperen que no només es pugui donar per controlat sinó també per extingit.

Una campanya d'estiu «molt dura»

Delort també ha augurat una temporada d'estiu complicada. «Els pròxims mesos apunten a ser molt desfavorables», ha dit. La llarga sequera que arrosseguen diverses zones del país –entre elles, l'Alt Empordà- genera un important estrès hídric en la vegetació i això pot provocar que, encara que plogués amb intensitat el mes d'abril, no acabi «compensant». «Ens estem preparant i mentalitzant per una campanya d'estiu que pot ser molt dura», ha admès Delort.

L'esperen controlar en les pròximes hores

Els Bombers esperen controlar l'incendi de Roses (Alt Empordà) en les pròximes hores. El cap de la Regió d'Emergències de Girona, Jordi Martín, ha explicat que s'aniran reduint efectius progressivament i que es reobriran parcialment els accessos a la carretera de Cala Montjoi, tot i que es limitarà a les persones que hi resideixin o hi tinguin negocis. També s'han aixecat els confinaments. Els Agents Rurals han tancat un nou balanç i xifren ara en 433 el nombre d'hectàrees afectades. Sobre les causes, continuen treballant en la hipòtesi d'una crema de vegetació mal apagada, però encara no han aconseguit esbrinar si estava comunicada o no i si es va fer abans que s'activés el Pla Alfa 2.

L'incendi de Roses entrarà en fase de control aviat. A primera hora de la tarda, els Bombers l'han donat per estabilitzat després de 16 hores treballant sobre els terrenys i ara esperen que la situació es mantingui per poder avançar cap a una nova fase. Martín ha explicat que aniran reduint el nombre d'efectius tot i que s'ha volgut mostrar «prudent». De fet, ja s'està desmuntant el centre de comandament, tot i que s'hi mantindran diversos efectius durant tota la nit. L'objectiu és que no hi hagi revifalles. En total, els Agents Rurals han comptabilitzat unes 433 hectàrees afectades, la majoria dins del Parc Natural del Cap de Creus. Les flames, que s'han declarat a un quart d'una de la matinada, s'han propagat a gran velocitat atiades per la força de la tramuntana. «No és el mateix un incendi que comenci de nit, amb tramuntana i després de 80 dies de sequera», ha remarcat Martín.

Amb la desescalada d'efectius, també s'han aixecat els confinaments de les zones properes a Montjoi i s'ha reobert parcialment els accessos per permetre que les persones que hi resideixen o hi tenen negocis hi puguin accedir. L'alcalde de Roses, Joan Plana, ha demanat a la població que eviti desplaçaments a la zona afectada, «encara que sigui per avaluar danys». «Cal recordar que l'incendi no està extingit», ha insistit.