Figueres porta l'art i la figura de Dalí als carrers de la ciutat

El projecte Dalí de Figueres situa deu figures de l'artista en diferents punts relacionats amb la seva vida

Durant les nits hi haurà projeccions d'obres en edificis emblemàtics

Una de les figures de Dalí a la placeta baixa de la Rambla.

Una de les figures de Dalí a la placeta baixa de la Rambla. / Carme Vilà

Carme Vilà

Carme Vilà

Dalí a Figueres torna aquest estiu per tercera edició amb l'objectiu d'inundar de Dalí la ciutat traslladant la figura, les seves vivències i el seu art al carrer.

El projecte es concreta principalment amb la instal·lació de deu figures del pintor al carrer i projeccions d'obres en edificis emblemàtics. El projecte s'amplia deixant tres de les figures durant tot l'any.

Però com ha destacat la regidora de Cultura a l'Ajuntament de Figueres, Mariona Seguranyes, és una manera de "convidar que respirin Dalí per tots costats". "Farem més estrets els lligams entre el pintor i la ciutat, amb elements patrimonials, espais de vivències, d'experiències vitals", explica la regidora "perquè la gent pugui redescobrir la ciutat en clau daliniana.

Els figuerencs o visitants es trobaran la figura de Dalí que estan en llocs "emblemàtics de la vida de dalí, del seu trajecte vital, com l'escorxador, un espai important per ell, perquè feia un trajecte cap a l'escola" o l'Astòria, "on feia tertúlies amb els amics i rumiava sobre el Teatre-Museu Dalí", entre altres, relata la regidora. Tres de les figures es quedaran durant tot l'any, a la plaça de la Palmera, la part alta de la Rambla i davant la casa Natal.

Presentació del projecte davant un dels tòtems permanents a la plaça de la Palmera.

Presentació del projecte davant un dels tòtems permanents a la plaça de la Palmera. / Carme Vilà

Un segon element al carrer són les projeccions d'obres que pertanyen al Museu Dalí i que surten a la ciutat projectades en edificis també emblemàtics com la Torre Galatea o l'Escorxador.

Per Imma Parada, responsable de comunicació de la Fundació Gala-Salvador Dalí, "trasllada el debat del museu a fora al carrer" perquè "Dalí volia que el museu fos un estímul, una invitació a reflexionar, a mirar l'art" i és la proposta que es concreta: "el Museu surt de les seves parets i es desplaça als carrers, la figura de Dalí, les projeccions, son un recordatori, no us adormiu, no us conformeu i l'obra té sentit quan l'anem mirant amb ulls nous, ulls diferents".

Cicle de cinema

També tornarà el cicle de cinema dalinià amb tres propostes diferents de l'any passat. Hi haurà les sessions de temàtica surrealista i que donaran continuïtat al projecte iniciat l'any passat. En aquesta ocasió es projectarà Chaos and Creation (1960) de Salvador Dalí i Philippe Halsman, el dijous 3 d'agost; La sang d'un poete (1932) de Jean Cocteau, el dijous 10 d'agost; i Le coquille et le clergyman (1928) de Germaine Dulac, el dijous 17 d'agost.

El projecte ajuda a apropar-se a l'obra de Dalí i a promocionar la ciutat i el comerç. Des de Comerç Figueres consideren que el "nostre geni mai més es tornarà a repetir".

El projecte amplia els al·licients turístics més enllà del rovell de l'ou, fins a la casa Natal amb la imminent obertura i més enllà de la plaça de l'Escorxador. Ho ha explicat la tècnica, Lídia Godoy. L'objectiu és que el turista conegui la ciutat i alhora se'l predisposa per a redistribuir la despesa més enllà del centre i fora de l'hora dels horaris comercials. Les projeccions es faran durant la nit amb projeccions en vespres que hi ha activitats.