L'incendi forestal de Portbou crema 150 hectàrees i obliga a confinar el municipi de Colera

Més de 40 dotacions de bombers francesos i catalans lluiten per frenar l'avanç de les flames

Trànsit s'ha vist obligat a tallar l'N-260 a Portbou entre Llançà i la frontera amb França.

La tramuntana també dificulta l'extinció d'un incendi de vegetació urbana a Figueres

DdG

Ja són 23 dotacions de bombers treballant, 17 aèries i 6 de terrestres, més unes altres 20 dotacions dels bombers francesos en l'incendi que s'ha declarat aquesta tarda a Portbou. Segons els agents rurals, les flames ja haurien arrassat 150 hectàrees. Trànsit primer han tallat l'N-260 a Portbou, el tall entre el km 0 i 11 (de Colera fins a la Frontera), ara han allargat el tall fins el 16,5 (entre Llançà i la Frontera). Protecció Civil confirma que els Bombers han ordenat el confinament del municipi de Colera, zona de La Rovellada i el càmping Sant Miquel.

Segons dades provisionals dels Agents Rurals el foc ja hauria afectat una superfície d'unes 150 hectàrees, en poc menys de tres hores.

El foc avança pel flanc esquerra cap a Colera, mentre per la dreta avança cap al Cap de Creus. El potencial de crema, segons els serveis d'emergència, podria ser de 700 hectàrees. Els serveis de bombers de França també s'estan desplaçant a la zona de l'incendI per ajudar en les tasques de control i extinció.

Inicialment eren vuit dotacions dels Bombers, set terrestres i una aèria, que treballaven des de poc després de dos quarts de cinc en l'incendi que s'ha declarat a les 16:39 h a la zona del pantà de Portbou.

La prioritat en un primer moment, segons informaven fonts dels Bombers, era el flanc dret, per evitar que es propaguessin les flames.

Els diversos voluntaris i associacions de defensa forestals de la zona estan informant als veïns sobre les mesures a prendre.

El Departament d'Acció Climàtica ja va alertar d'una nova situació de perill d'incendi forestal a les zones del litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l'Ebre i Empordà i ha restringit els accessos als espais naturals protegits dels Ports, el Cardó-Boix i el Cap de Creus. El foc de Portbou s'ha declarat en un moment en què a la zona hi ha activat el Pla Alfa en nivell 3. El vent intens i la humitat baixa a les zones amb una sequera acumulada important fa que es puguin originar incendis forestals de ràpida evolució. La previsió és que la situació millori diumenge.

En poca estona, el telèfon d'emergències ha rebut 140 trucades alertant del foc. El fum de l'incendi, empès pel vent, ja ha entrat a la badia del Port de la Selva. Des de Protecció Civil del municipi s'ha emès un avís a la població recomanant-los que tanquin portes i finestres.

Un altre incendi a l'abril

VÍDEO: Així treballen els bombers a l'incendi de Portbou

La zona que ara crema es troba a l'àrea on a mitjans d'abril hi va haver un altre incendi. En aquell cas, les flames van començar a la Catalunya del Nord i empeses per la tramuntanada van saltar la carena i van entrar a l'Alt Empordà. Aquell incendi va calcinar 800 hectàrees, de les quals 135 a l'Empordà. Sobretot, al terme municipal de Portbou.

El fort vent que bufa a la zona fa tèmer que es pugui descontrolar. Es preveuen vents de fins a 100 km/hora.

VÍDEO: Així han viscut els veïns l'inici de l'incendi de Portbou

Ia Siles