Nou càmeres intel·ligents controlaran l’aforament de la Rambla durant l’Acústica

Només podran accedir-hi 10.500 persones al passeig figuerenc durant els concerts

Aquesta mesura forma part del «Pla d’Autoprotecció» que també preveu la conversió del carrer de Sant Pau en un «vial lliure de vehicles i persones»

Milers de persones a la Rambla durant el concert de The Tyets a l’Acústica 2022

Milers de persones a la Rambla durant el concert de The Tyets a l’Acústica 2022 / Jordi Callol

Jordi Callol/Empordà.info

Cada any, quan s’apropa el final de l’estiu, Figueres s’omple de gom a gom per gaudir dels concerts de l’Acústica. Riuades de gent, amunt i avall, envaeixen el centre de la ciutat. L’any passat, es va superar la línia dels 100.000 assistents en els quatre dies de festival. Aquesta xifra es plasma amb imatges com la de la Rambla on no cabia ni una agulla.

Precisament, per evitar aquestes imatges d’aglomeracions de gent, s’instal·laran nou càmeres intel·ligents que controlaran l’aforament de la Rambla, el qual tindrà un topall de 10.500 persones. «Aquesta és la solució que hem trobat per poder continuar celebrant els concerts en aquest espai i poder mantenir el nostre escenari principal. Si no, hauríem d’haver pensat un nou model i en una vintena edició no era el moment de repensar, era el moment de celebrar un model d’èxit», justifica Xavi Pascual, director de l’Acústica.

Aquestes càmeres s’instal·laran «als vials d’entrada al recinte», expliquen des de l’Ajuntament de Figueres, i seran capaces de comptar amb exactitud el nombre de persones que es congreguin a la Rambla.

29 vigilants i 10 controladors

El control de l’aforament establert anirà a càrrec de vint-i-nou vigilants i deu controladors de seguretat privada i «quan s’estigui a punt d’arribar al límit es farà el tancament i no podran accedir-hi més assistents fins que en surtin», exposa Pascual.

L’aplicació d’aquesta nova mesura, que ja s’aplica en altres grans esdeveniments, forma part del Pla d’Autoprotecció (PAU) de l’Acústica que es va aprovar el dilluns 31 de juliol en la comissió de Protecció Civil de Figueres. Aquest pla també preveu la instal·lació de quatre accessos addicionals a la Rambla que «seran únicament de sortida».

A més, com ja es va dur a terme en l’edició del 2022, es deixaran lliures de públic els vials laterals de la Rambla per tal de «garantir el pas de vehicles d’emergència». En aquesta línia, també s’exposa que el carrer de Sant Pau serà un «vial lliure de vehicles i persones», per tal de ser un espai buit en cas d’haver-se d’evacuar el públic de la Rambla i de la plaça Josep Pla. Un seguit de mesures que, segons el director del festival, busquen «que l’Acústica sigui més segura i que el públic assistent no tingui la sensació d’inseguretat».

Públic en un concert de l'any passat.

Públic en un concert de l'any passat. / Marc Martí