Portbou, Colera, el Port i la Selva rebran el servei d'aigua del Consorci de la Costa Brava

L'ens es farà càrrec de les instal·lacions necessàries per a la gestió, al principal l'embassament portbouenc on s'invertiran dos milions d'euros

L'embassament de Portbou.

L'embassament de Portbou. / Consorci de la Costa Brava

Redacció

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona gestiona des d’aquest octubre l’abastament d’aigua potable en alta de Portbou, Colera, el Port de la Selva i la Selva de Mar. La mesura suposa la culminació d’un procés engegat fa mesos i compta amb el vistiplau de tots els municipis. A partir d’ara, el Consorci incrementarà entre un 10 % i un 15 % el volum d’aigua lliurada a la zona nord, que el 2022. Assumeix la titularitat de totes les instal·lacions necessàries per donar el servei, entre les quals el pantà de Portbou on s’espera invertir dos milions d’euros.

Fins ara, aquestes quatre poblacions de la Mar d’Amunt només rebien el servei de sanejament en alta de les aigües residuals urbanes. L’abastament en alta se’l gestionaven elles mateixes. Les instal·lacions de les quals disposen passaran al Consorci. La principal és el pantà amb 130.000 cúbics i fins ara de titularitat municipal.

Ara mateix, ja s’estan redactant els projectes de rehabilitació dels desguassos de fons, d’auscultació, de reparació del cos de la presa i de les connexions del sistema d’abastament en alta; actuacions que s’aniran executant progressivament. Paral·lelament, el Consorci d’Aigües ja ha contractat també la redacció del pla d’autoprotecció i la revisió de seguretat de la presa.

A Portbou, el tractament posterior de les aigües es porta a terme a l’ETAP (estació de tractament d’aigua potable). Per completar l’abastament en casos de sequera o d’avaries de la xarxa, es compta amb un pou nou i una planta de tractament d’osmosi inversa amb remineralització posterior.

Planta tractament osmosi inversa

A Colera, el subministrament d’aigua potable es fa des d’un pou al costat de la riera, des del qual es pot impulsar directament al dipòsit o, depenent de la qualitat de l’aigua, a una planta de tractament mitjançant osmosi inversa.

Per altra banda, el Port de la Selva efectua l’abastament en alta des de dos pous de quinze metres de profunditat cadascun situats a la llera de la riera de Romanyac. Des d’allà, l’aigua s’impulsa al dipòsit municipal ubicat al puig de les Forques, a la urbanització el Mirador. La Selva de Mar disposa d’una única captació, formada per un pou situat als afores, davant l’ermita de Sant Sebastià, i que bomba aigua directament al dipòsit municipal.

L’adquisició de totes aquestes instal·lacions també ha motivat que el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona incrementi substancialment el seu pressupost per a l’exercici 2024. Per primer cop, superarà els cinquanta milions d’euros (51,5 milions d’euros)..

“La nostra prioritat és oferir un servei de màxima solvència i eficiència i creiem que aquests municipis de l’Alt Empordà sortiran beneficiats de la incorporació al nostre servei d’abastament en alta”, assegura el president de la Diputació de Girona i del Consorci, Miquel Noguer.

Una panoràmica de l'embassament de Portbou.

Una panoràmica de l'embassament de Portbou. / Consorci de la Costa Brava.

Nou contracte

Coincidint amb aquesta adhesió, el Consorci també ha formalitzat el nou contracte del servei d’explotació, conservació i manteniment dels sistemes d’abastament d’aigua en alta (captació, transport, potabilització i distribució). L’adjudicació, que és per als propers dos anys amb la possibilitat de pròrroga, s’ha repartit en dos lots, en funció de les zones d’explotació i de la ubicació geogràfica.

El primer lot, per un import total de 9,6 MEUR (sense IVA), ha recaigut en la UTE Transparenta Abastament Costa Brava, formada per l’empresa Constructora de Calaf, SAU, i l’empresa Sociedad de Fomento Agrícola Castellonense, SA (FACSA), cadascuna amb una participació del 50 %. L’adjudicatària s’encarregarà de la gestió de la zona nord (abastaments de la Mar d’Amunt i de la xarxa d’abastament de l’ETAP d’Empuriabrava) i sud (xarxa de l’ETAP de Tossa de Mar – Lloret de Mar).

El segon lot s’ha adjudicat a la Companyia General d’Aigües de Catalunya, SA, per un import total de 6,6 MEUR (sense IVA). En el seu cas, gestionarà la zona centre, que inclou el manteniment de l’ETAP de Montfullà (Bescanó), la xarxa de la Costa Brava centre i la xarxa de l’antiga Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent.

El nou contracte continua incidint en l’aspecte mediambiental i en la reducció de les emissions de CO₂ dins del procés de descarbonització dels seus serveis, en la línia dels objectius de desenvolupament sostenible, els ODS. També s’ampliarà la plantilla i es crearà una estructura de funcionament per consolidar el servei i atendre els múltiples reptes que es plantegin en el futur. A més, aquest nou contracte també inclou disset actuacions de noves inversions addicionals a l’explotació ordinària. En són onze del primer lot, per 1,7 MEUR, i sis més del segon lot, per 872.000 euros per als propers dos anys, fins al 2025.