Figueres intenta retenir les empreses per evitar el trasllat a polígons propers

L'Ajuntament manté reunions amb les principals indústries per treballar en el manteniment a la ciutat o la possibilitat de trobar nou sòl industrial

El PSC demana al govern que aprofiti el nou POUM com a eina per facilitar terrenys

Treballadors a la línia de muntatge de la fàbrica de Rieju a Figueres.

Treballadors a la línia de muntatge de la fàbrica de Rieju a Figueres. / Marc Martí/arxiu

DdG

L’Ajuntament de Figueres treballa per retenir a la ciutat les principals empreses que permeten uns ingressos que es consideren imprescindibles per a la ciutat. Des del govern manté reunions amb les indústries per conèixer les seves situacions. El PSC demana que s’aprofiti el POUM que permet tenir una eina per poder garantir terrenys. 

El regidor socialista, Pere Casellas, va plantejar al govern al darrer ple municipal la situació actual amb empreses que es traslladen als polígons de les poblacions properes. Va posar com a exemple, un escorxador a tocar del cementiri i l’empresa Rieju

Casellas va constatar que només hi ha quatre empreses amb un compte de cotització superior a 250 treballadors i que l’IAE que paguen aquestes empreses és una xifra important per a la ciutat. «Quan parlem d’un 4% sobre un IBI són 20 euros l’any, però quan parlem de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) és una cosa més seriosa». 

Des del PSC demanen al govern que «intentem que les empreses es quedin a la ciutat» i ofereixen el seu suport. Casellas recorda que fins ara no hi havia l’eina del POUM que permet desenvolupar sòl industrial i «la implicació del govern perquè es quedin aquí pot ser més contundent». 

Figueres té una àrea urbana amb poblacions com Vilafant o Vilamalla amb importants polígons industrials. 

Ingressos imprescindibles

L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, va explicar que «s’estan duent a terme reunions personals, amb cada una d’aquestes empreses». Masquef va admetre que «són fons d’ingressos imprescindibles per al normal funcionament d’aquest ajuntament». 

Una de les empreses amb les quals s’han mantingut converses per part de l’equip de govern, segons va explicar, és Rieju que té previst obrir una planta a Vilamalla on concentra la producció i logística.

Mantenir Rieju a la ciutat

Va explicar que mantindrà part de la producció a Figueres, aproximadament entre 3000 i 4000 metres quadrats, va especificar. I en aquest sentit, fa informar l’alcalde de Figueres, el govern «li ha demanat que al tractar-se d’una empresa figuerenca i centenària mantingui la seva raó social a Figueres». 

La implantació de la Rieju a Vilamalla és un pla d’expansió que va quedar aturat entre 2005 i 2007 per la crisi econòmica. L’expansió estaria pendent també de l’obtenció d’una subvenció per a vehicles elèctrics, segons les informacions municipals. «Estem fent les accions oportunes perquè mantinguin la seva seu i part de la producció a la ciutat de Figueres», va dir Masquef.