Castelló aborda la reforma de l'històric edifici del Centre Agrícola i Social

L'Ajuntament portarà a terme una fase inicial amb 150.000 euros d'una obra molt reivindicada i que ha estat una de les propostes guanyadores dels pressupostos participatius

L'espai que tingué en el passat una gran activitat social requerirà de més inversions futures

L'espai en una de les plantes interiors, la del teatre.

L'espai en una de les plantes interiors, la del teatre. / Ajuntament de Castelló

DdG

L’Ajuntament de Castelló d'Empúries preveu arrancar la reforma de l’històric edifici que fou Centre Agrícola i Social, conegut com «El Centro» a la població. Es tracta d’una reivindicada petició dels ciutadans i ha estat una de les dues propostes guanyadores dels pressupostos participatius. S’hi destinaran els primers 175.000 euros per abordar una fase inicial. 

L’edifici de tres plantes està situat al centre històric. A la planta baixa s’hi va situar l’espai Jove. A la primera planta s’hi porten a terme algunes activitats com tallers i en una part hi ha l’agrupament escolta. Tot i això és un gran edifici que requereix d’una forta inversió per rehabilitar-lo. 

Sala de teatre

A la part inferior hi ha una sala espectacle per a teatre, però l’Ajuntament va prioritzar la remodelació de l’actual sala municipal perquè és de dimensions superiors i més versàtil. Això ha fet que aquest edifici històric encara estigui pendent de ser restaurat. 

L’edifici, conegut popularment com el Centro, està vinculat amb la història del Centre Agrícola i Social, entitat constituïda el 25 de maig de 1911 amb l’objectiu d’oferir beneficència als pobres i mendicants, a iniciativa de la parròquia i de propietaris filantrops per donar assistència a les persones més necessitades, segons la informació municipal. 

El 1915 el sindicat agrícola va comprar l’actual immoble de la plaça del Vi conegut fins aleshores com Can Mornau, que esdevingué a partir de 1917 la seu del Centre Agrícola i Social.

L’espai disposava de vestíbul-cafè, sala d’espectacles i teatre amb galliner amb un teló de tela, pati, magatzem d’eines agrícoles i un habitatge pel conserge. El 1932 es creà els Esplais del Sindicat com a nova secció cultural, esportiva i recreativa que publicava la revista L’Espiga. Durant la postguerra se li canvià el nom per Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos i a la dècada de 1970 s’hi instal·là la Cambra Agrària local.

Són molts els veïns que recorden les activitats que s’hi portaven a terme. L’alcaldessa, Anna Massot remarcava en una entrevista a Empordà televisió que va ser un local social molt important on s’hi portaven moltes activitats i ha estat una acció molt reivindicada pels ciutadans per la part emocional. 

Inversions futures

L’elevat cost ha fet que l’obra encara no s’hagi portat a terme., però ha estat una d eles dues propostes dels pressupostos participatius. Tenen un topall de 150.000 euros. La segona proposta no arriba a aquesta xifra i es destinarà la xifra fins arribar als 150.000 al Centro. 

Des de l’Ajuntament es treballa primer en la redacció del projecte per després portar a terme una fase inicial de reforma que encara es desconeix a què es destinarà. Per a la reforma de tot l’edifici, però, caldran inversions futures.