La DOP Empordà presentarà dissabte a Figueres la collita, la meitat que l'any passat per la falta d'aigua

El president de la denominació, Simón Casanovas, lamenta que "no recordem que hàgim passat mai, tres anys seguits de sequera"

La presentació de l'oli en una passada edició.

La presentació de l'oli en una passada edició. / Diari de Girona

Redacció

La collita d'oli de la Denominació d’Origen Protegida de l’Oli de l’Empordà es preveu que sigui de molta qualitat, tot i que un 50% inferior a l'any passat per la sequera.

La DOP Empordà presentarà a Figueres la nova collita dissabte a la plaça Catalunya de 10 a 14 h. Durant tot el matí s’instal·larà un espai per donar a conèixer l’oli nou de l’Empordà, on també es podrà tastar i adquirir l’oli nou directament dels productors de la DOP. El 16 de desembre es presentarà a Girona, en un acte a l'exterior del Mercat del Lleó de 10 a 14 h.

El president de la DOP Oli de l’Empordà, Simón Casanovas ha explicat que "es preveu una collita de molta qualitat", tot i que "es reduirà de prop del 50% comparada amb la de l'any passat, pels efectes de la sequera, que ha provocat que es facin poques olives". En aquest sentit, ha informat que "calculem que produirem uns 150.000 litres, d'una collita que va començar a principis de novembre" i ha lamentat que "no recordem que hàgim passat mai, tres anys seguits de sequera".

L’oli d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà és un oli elaborat a partir de les tres varietats autòctones i exclusives de la zona DOP (argudell, corivell i llei de Cadaqués) i una varietat tradicional (arbequina) que es conrea en la zona des del segle XVIII. La varietat argudell és la majoritària i la que dona la personalitat a l’oli. Per tant, la seva presència ha de ser majoritària en els olis produïts dins la DOP, amb un percentatge mínim del 51%. Actualment, unes 900 hectàrees estan adscrits a la denominació.

El perfil sensorial dels olis de la DOP Oli de l’Empordà és el d’uns olis equilibrats de fruitat verd d’intensitat mitjana. En boca, presenten un amarg i picant de tipus mitjà a causa del seu elevat contingut en polifenols. Considerant altres descriptors de tipus aromàtic el perfil mostra uns olis amb aromes que normalment recorden a l’herba acabada de tallar o a nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d’ametlla en boca. 

Presentació de l'oli

Els assistents a la presentació dissabte podran jugar a “El joc de l’oli” un escape box creat pel Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural per promocionar l’oli d’oliva verge català. Es tracta d’un joc que aporta coneixements bàsics d’aquest sector i està adreçat tant el públic adolescent com adult.

La nova collita està apadrinada pel col·lectiu gastronòmic Cuina del Vent i per promocionar-la durant el mes de desembre els seus restaurants disposaran d’aquest oli a les seves taules. Els restaurants de La Cuina del Vent que hi participen són: Falconera, Amiel&Molins, Els Pescadors, Rom Duran, Castell de Peralada, Norat-Hotel Terraza, Can Jeroni, La Taverna del Barri Vell, Sumac, El Corral de Sant Quirze, L’Encesa, El Portal de Bàscara, Orígens i Noray.

L’acte de presentació té el suport dels Ajuntaments de Figueres i Girona; els col·lectius gastronòmics La Cuina del Vent i Girona Bons Fogons; el segell Girona Excel·lent i la Diputació de Girona; i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.