Pobles del Pla de l'Estany, el Ripollès i l'Alt Empordà es queden sense telèfon

A Crespià i Sant Miquel de Campmajor porten setmanes sense el servei de telefonia

Una línia de telèfon sabotejada, en una imatge d'arxiu.

Una línia de telèfon sabotejada, en una imatge d'arxiu. / DdG

Carme Vilà

Carme Vilà

Sant Miquel de Campmajor, al Pla de l’Estany i Rabós i Vilanant a l’Alt Empordà, o les Lloses al Ripollès, són algunes de les poblacions gironines durant setmanes sense servei de telefonia, internet o amb talls intermitents. En alguns casos, afecta internet, en altres aquest servei el donen companyies locals. El problema afecta a serveis municipals com l’ABS de Crespià o negocis, com l’Hostal de Sant Miquel de Campmajor. En tots els casos es queixen de la mala atenció per part de la companyia. 

Si truques a l’Ajuntament de Crespià et surt un contestador. Estan així diu l’alcalde, Francesc Xavier Quer, des del dia 9 del mes passat. En aquesta població ha afectat serveis com el de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) perquè no podien accedir a les dades del pacient. Afecta 230 dels 260 veïns amb el servei de telefonia i el del mòbil. L’alcalde posa de manifest que fins ara no han pogut tenir cap contacte amb la companyia perquè resolgui el problema. «Els hem donat un termini fins demà (avui dimarts) per resoldre incidència, si no mirarem de canviar de proveïdor», constata. 

Pendents de resoldre's

A Sant Miquel de Campmajor els afecta només la telefonia pel robatori de cable de coure a la línia que la companyia no ha reposat. Segons l’alcalde, Josep Oriol Serrà, com que l’any vinent deixarà de funcionar aquest sistema, no creu que ho facin. En el seu cas els han donat telèfon amb un altre sistema i a l‘Ajuntament han recuperat el servei. No passa el mateix amb l’hostal i els veïns que continuen igual amb les conseqüències que això comporta de pèrdues als negocis i dificultats per comunicar-se. Segons l’alcalde, s’han compromès a resoldre-ho avui al matí.

Vilanant, Rabós o Espolla són altres municipis, en aquest cas a l’Alt Empordà, on també han tingut problemes. Al darrer va estar setmanes, després del robatori de coure a finals de setembre. 

A Les Lloses, al Ripollès, segons informava ahir ACN, també estan tips, pels problemes intermitents a la senyal d’internet i mòbil. Al municipi, porten anys denunciant-ho a Telefónica, però diuen que no els fan cas. En les últimes setmanes les incidènecies han anat a més. El problema és el repetidor que també dona senyal a Borredà, Sant Jaume de Frontanyà i Alpens. Funciona des del 1993 amb gasoil i tot sovint comporta problemes, ja sigui perquè s’esgota el combustible o per inclemències del temps. «És molt precari, falla moltíssim», es queixava l’alcalde, Jaume Cuní, que assegurava que més de la meitat del poble en depèn. La companyia no té previst fer canvis al transformador.

L'eliminació del sistema de les línies de telefonia fa pensar a les poblacions que la companyia tampoc no reposarà el cable sostret. Des de les poblacions, però, es queixen que ja sabien que es produïria el canvi i no han fet res.