El Museu de la Jonquera formaran part d'un projecte amb la Catalunya Nord i Andorra sobre els exilis

S'impulsarà recerca, investigació i accions com senyalització internacional o afavorir la visita dels diferents espais

El projecte començarà a caminar el 2024 amb un pressupost de 764.000 euros

El Museu de l'Exili, a la Jonquera.

El Museu de l'Exili, a la Jonquera. / DdG

Redacció

El Museu de l'Exili de la Jonquera (MUME) formarà part d'un projecte transfronterer, juntament amb la Catalunya Nord i Andorra, sobre la memòria dels exilis i les migracions.

"Exilis 1936-1946" estarà liderat durant tres anys per la Direcció General de Memòria Democràtica per a impulsar activitats de recerca, difusió i foment de la memòria democràtica de Catalunya, França i Andorra.

Començarà a principi de gener i el pressupost per a totes les actuacions programades compta amb una dotació de 764.000 euros, cofinançats per la Unió Europea així com per les principals institucions memorialistes participants.

"És un projecte que facilitarà sinergies, permetrà la circulació de la informació i possibilitarà una gran quantitat de cerques i programacions compartides", explica el director general, Alfons Aragoneses i Aguado.

La iniciativa pionera comptarà amb la participació de cinc memorials de referència: el Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l'Exili, el Memorial del Camp de Ribesaltes, la Maternitat d'Elna i el Memorial del Camp d'Argelers.  A més, també disposa de la participació activa d'entitats associades, per exemple, la Casa de la Generalitat a Perpinyà o el Patronat Call de Girona.

La finalitat del projecte és, per una banda, establir un compromís formal de col·laboració entre les institucions més punteres de la Catalunya nord, el gironès i Andorra i, per l'altra, executar activitats conjuntes per abordar els exilis com un episodi compartit de la història europea. D'aquesta manera, les entitats se situaran com els espais de referència dels exilis a Europa. "Si bé partirem de les memòries nacionals i locals, busquem interrelacionar-les amb les memòries europees i globals que hi ha sobre els exilis i les migracions forçoses del segle XX", destaca Aragoneses.

Una exposició al Museu de l'Exili de la Jonquera

Una exposició al Museu de l'Exili de la Jonquera / DdG

Senyalització internacional

La col·laboració inclou diverses accions com ara la implantació d'una senyalística internacional; la creació d'un pass-mémoire per tal d'afavorir la visita dels diferents espais i institucions; l'intercanvi d'experiències entre els investigadors, els docents i el personal arxiver de cada entitat; l'organització de jornades formatives, o l'elaboració d'una base de dades comuna per incorporar tota la informació disponible sobre la memòria dels exilis. "Treballem perquè totes les activitats educatives i culturals se sentin com a pròpies de les institucions participants, sense excepcions" apunta el director.