Les restriccions per sequera afecten les palmeres a Llançà on ja n'han caigut dues

L’Ajuntament té previst anar substituint-les progressivament per altres espècies autòctones

Una palmera, en una imatge d'arxiu.

Una palmera, en una imatge d'arxiu. / DdG

Redacció

Les restriccions per la sequera estan afectant la vegetació. A Llançà, una de les espècies on ja s’ha evidenciat és les palmeres. Darrerament n’han caigut dues. L’Ajuntament té previst anar-les substituint per arbres autòctons. 

L’alcaldessa, Núria Escarpanter, constatava en una entrevista a Empordà Televisió que a Llançà «probablement se’ns morirà tot» i que ja han perdut alguns arbres. Pateixen deshidratació i perquè no hi ha prou aigua les arrels no es poden agafar correctament. Això acaba provocant que quan fa vent, per exemple, caiguin.  

La segona setmana de desembre van caure dues palmeres en poca diferència d’hores. Per això, conscients que «la palmera és un dels arbres que més pateix la deshidratació» han decidit anar-les retirant. Escarpanter posa de manifest que és una espècie espectacular, amb una majestuositat impressionant» i que al municipi se’n poden veure al Passeig o a l’avinguda Europa. Però, segons constatava, «no és autòcton i ens dur més problemes que un que fos d’aquí».

L'escarabat morrut i la sequera

Des de fa anys les palmeres pateixen per la plaga de l’escarabat morrut i ara s’afegeix la de la sequera. La idea és anar-les substituint totes per arbres autòctons que resisteixin millor la situació. Ja se n’han anat tallant algunes. 

Altres poblacions com Roses estan substituïnt les palmeres per altres arbres. N’ha retirat quinze de la via pública també per evitar més caigudes. L’any passat van caure dos arbres sobre dos vehicles. El 2018 la caiguda d’una palmera va causar ferides greus a un vianant. Seran substituïts per quinze tamarius que s’adapten millor a l’entorn marí.