La mel de l'Empordà s'incopora amb el segell de qualitat Marca de Garantia

Tres productors, Mel, entre Torrent i Pals, Mel de Garri-guella i Vademel, s'han adherit com a Producte de l'Empordà

La Mel de l'Empordà s'incorpora al segell Marca de Garantia.

La Mel de l'Empordà s'incorpora al segell Marca de Garantia. / DdG

Redacció

La Mel de l'Empordà s'ha incorporat com a nou producte de Marca de Garantia.

Les tres primeres empreses adherides són: la Mel, entre Torrent i Pals, Mel de Garri-guella i Vademel.

L’Empordà compta amb un volum important de productors de mel que poden ampliar aquesta oferta de qualitat.

El conseller de Turisme de l’Alt Empordà, Pere Casellas, ha celebrat aquesta nova incorporació i ha destacat que “la Marca de Garantia suposa un segell de qualitat per als productes i productors adherits, i representa una aposta en ferm d’ambdues institucions per donar suport als productors locals i valorar la matèria primera de la nostra terra”.

La mel, producte no exclusiu de l’Empordà, però tradicionalment elaborat a aquestes comarques, s’ha trobat històricament a la majoria de cases de pagès, que tenien dos o tres ruscs per produir cera per les espelmes i mel per consum propi.

Per a la incorporació d’aquest nou producte a la Marca de Garantia, el reglament especifica les característiques d’aquesta mel de l’Empordà, produïda bàsicament de bruc de primavera, romaní, farigola, castanyer, de bosc, de gira-sol, cap d’ase, melada d’alzina, arboç, i mil flors.

Preservar la tradició

El conseller de Turisme del Baix Empordà, Raimon Trujillo,s’ha referit al que representa la marca de garantia per a la preservació del patrimoni gastronòmic de la comarca i ha fixat un nous objectius: "La marca de garantia és passat perquè preserva la tradició, però com hem comprovat avui, també és present i seguirem treballant perquè sigui futur. Per això el primer dels objectius que ens proposem és fer un pas endavant i que el territori conegui la marca, per tal de continuar creixent i donant valor al producte.“

A finals de l'any noranta, diferents col·lectius de productors conjuntament amb els Consells Comarcals de l'Alt i el Baix Empordà van iniciar el procés de creació de la marca de garantia Productes de l'Empordà, amb l'objectiu de reconèixer els productes locals, i afavorir la seva venda. El 2003 es varen certificar els primers productes, la Ceba de Figueres, l’Arròs de Pals, els Brunyols de l'Empordà i la Botifarra dolça. En els darrers anys s'han incorporat nous productes el Recuit de l'Empordà, la Poma de Relleno de Vilabertran , la Gamba de Palamós, i el fesol de l'ull ros.

La marca de garantia Productes de l’Empordà és gestionada pels consells comarcals de l’Alt i el Baix Empordà i un conjunt de productors, i té per objectiu personalitzar i reconèixer els productes típics de l’Empordà i promoure'n la comercialització i venda.

Quaranta establiments

En aquests moments la marca de garantia engloba un total de 40 establiments propis a l’Alt i Baix Empordà on es troben els productes de la marca de garantia Productes de l’Empordà.