El Consell Comarcal del Baix Empordà executarà, pròximament, una sèrie de treballs de restauració al monestir de Sant Miquel de Cruïlles. Segons va informar l'Ajuntament, mentre durin les actuacions, el monestir estarà tancat als visitants per motius de seguretat.

Des de l'any 2008 i fins a l'actualitat, el Consell Comarcal del Baix Empordà, conjuntament amb altres administracions, ha dut a terme diverses tasques de restauració de l'església, de planta basilical, de tres naus, amb el transsepte sobresortint i tres absis semicirculars.

Les principals actuacions s'han centrat en l'assentament de l'estructura de l'edificació, l'eliminació d'humitats, la conservació i preservació de les pintures romàniques dels lleons i la traïció de Judes, i una intervenció arqueològica en extensió de les tres naus que conformen l'edifici. Va ser arran d'aquests treballs quan l'any 2009 s'hi van descobrir unes pintures del segle XIII. Al 2013, també es va fer una excavació a la façana nord i es va restaurar l'interior de l'església i del campanar vell, entre altres actuacions.

Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, aquest monestir romànic benedictí data de la primera meitat del segle XI.