Begur ultima els detalls per inaugurar el nou Centre d’Interpretació d’Indians

Les obres de l’espai han suposat una inversió de 190.000 euros per part de l’Ajuntament

Recreació d’un dels espais que es podrà veure en el nou Centre d’Interpretació d’Indians de Begur.  | AJUNTAMENT DE BEGUR

Recreació d’un dels espais que es podrà veure en el nou Centre d’Interpretació d’Indians de Begur. | AJUNTAMENT DE BEGUR / DdG

DdG

L’indubtable lligam entre el municipi baixempordanès de Begur i el seu passat indià, és un pas més a prop de tenir un exponent propi: el Centre d’Interpretació d’Indians de Begur. El nou espai, que s’inaugura el pròxim 4 de febrer, comptarà amb sales digitals amb sonorització i amb diferents elements per tal de contribuir a la preservació, difusió, investigació i divulgació sobre el fet indià a Catalunya.

El Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur ha suposat una inversió per part de l’Ajuntament de 190.000 euros i per a la seva execució s’ha comptat amb una subvenció de la Diputació de Girona. L’acte públic d’inauguració tindrà lloc aquest dissabte a les Escoles Velles Centre Cultural, l’edifici on de forma permanent estarà ubicat el centre d’interpretació. L’esdeveniment començarà a les 11 hores amb la conferència «El llegat indià de Begur», a càrrec d’Anna Castellví a la Biblioteca Salvador Raurich. I a partir de les 12 hores, serà el torn per als parlaments institucionals, el bateig dels nous capgrossos indians -un capità i una cubana- i una visita comentada al Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur. Tot plegat, amb la participació del Grup de TeatrU Es Quinze i Cubanitas de Begur.

Prèviament, el divendres 3 de febrer, també es realitzarà a porta tancada un acte institucional.

Crida a la participació

Maite Selva, alcaldessa de Begur, fa una crida a la participació i destaca que «al llarg del segle XIX més de 500 begurencs van travessar l’Atlàntic a la recerca de fortuna en el continent americà. Aquesta petja fa que Begur disposi d’un llegat indià amb un alt valor històric i arquitectònic i des de fa molts anys es considera el nostre municipi com una de les capitals indianes per excel·lència. Com a capital, per tant, tenim el deure de preservar, difondre, seguir investigant i explicar tot el que va comportar aquest moviment, i amb el centre d’interpretació disposarem d’una nova eina i un espai per fer-ho».

Gemma Coll, regidora de Cultura, explica que «aquest espai museogràfic és molt més que una exposició permanent. És, sens dubte, un motor econòmic i social per Begur, el Baix Empordà i tota la província de Girona», conclou.