La Policia de Platja d'Aro alerta del consum del «gas del riure», una substància perillosa

 La Policia Local ha intervingut una vintena d’ampolles a joves que en consumien i ha denunciat penalment a dos més per la seva venda

El consum d’aquesta substància, a llarg termini, pot provocar la mort

L'òxid nitrós intervingut

L'òxid nitrós intervingut / Policia Local de Castell-Platja d'Aro

E.B.

La Policia Local de Castell-Platja d’Aro alerta del consum del conegut popularment com a gas del riure, l'òxid nitrós, entre els joves. Des del cos policial ressalten que el consum d’aquesta substància, a llarg termini, pot provocar la mort. Es consumeix a través de globus que funcionen com a reservori per a inhalar-lo, de manera que arriba al cervell a través de les vies respiratòries, actuant com a depressor del sistema nerviós central.

Els agents amb el que portem d'estiu han intervingut una vintena d’ampolles a joves que en consumien i ha denunciat penalment a dos més per la seva venda.  En aquests casos han aixecat actes per consum o tinença, s’han tramitat administrativament i comportaran una sanció econòmica.

Destaca una actuació portada a terme per la Policia Local de Castell-Platja d’Aro la matinada del 27 de juliol, cap als tres quarts d'una de la matinada quan una patrulla policial va identificar dos joves que es dedicaven a vendre aquesta substància. En l’escorcoll del vehicle que portaven aquests joves van localitzar 10 ampolles de 666 grams, 75 broquetes dispensadores i 8 globus.

Als dos identificats, de 19 anys i veïns de Sant Feliu de Guíxols, se’ls van intervenir les ampolles, així com la resta del material, i els policies van instruir diligències per un presumpte delicte contra la salut pública.

Els perills

Segons la Delegació del Govern per al Pla Nacional Sobre Drogues del Ministeri de Sanitat, el consum d’òxid nitrós comporta risc d’asfíxia, d’al·lucinacions, d’alteracions en la percepció i desorientació espacial, entre d’altres.

El fet que el seu consum comporti també una manca d’oxigen en el cervell, pot provocar desmais i, fins i tot, aturades respiratòries. El seu consum continuat pot danyar la medul·la espinal, provocar problemes neurològics i cognitius o, fins i tot, provocar la mort, recorda la policia.

La desinhibició que provoca aspirar aquest gas també suposa una pèrdua de la concepció del dolor i de la por, generant situacions de major risc per a la salut i, conseqüentment, també per a la conducció.