Censen més de 700 exemplars de 28 espècies al port de Sant Feliu de Guíxols

Uns ginys instal·lats al port ganxó han permès la restauració ecològica i manteniment de la biodiversitat marina

Individus en un dels hàbitats artificals del port de Sant Feliu de Guíxols.

Individus en un dels hàbitats artificals del port de Sant Feliu de Guíxols. / Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols

ACN

L'informe de monitoratge ecològic dels dinou hàbitats artificials Biohut instal·lats al Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols ha permès identificar 703 individus que habiten al port ganxó, demostrant així l'èxit d'aquests ginys que tenen com a finalitat la restauració ecològica. Les tasques de monitoratge es van fer el setembre del 2022 i el juny d'aquest any i consisteixen en observar el nombre d'espècies, i avaluar-ne l'abundància i la mida. L'informe de resultats ha permès identificar 28 espècies de fauna vàgil i sis espècies de peixos juvenils. D'entre els individus observats, dos terços són mol·luscs com la Limaria hians i un quart són artròpodes.

Hi destaca la identificació de gambes de diferents espècies, que podrien augmentar en el temps, i d'altres espècies comestibles com el Palaemon elegans, el Palaemon serratus i la Mimachlamys varia.

Les espècies de peixos alevins sovint busquen la costa per protegir-se dels seus depredadors. En aquest escenari, els ports esdevenen elements clau per al seu refugi i per incrementar les seves possibilitats de supervivència. És en aquest context va néixer Biohut, un projecte que pretén portar l'hàbitat artificial adaptat als ports perquè puguin proporcionar les funcions clau dels hàbitats de cria: refugi i recurs alimentari.

El novembre de l'any 2021, l'empresa Ecocean va instal·lar dinou hàbitats artificials Biohut al port de Sant Feliu de Guíxols, convertint-lo en el primer de l'estat espanyol en comptar amb aquests ginys de restauració ecològica i manteniment de la biodiversitat marina.

Segons informen des del Club Nàutic, amb aquesta iniciativa refermen el compromís amb la difusió de la biodiversitat marina que habita al port i que es protegeix gràcies als Biohuts. Per aquest motiu, des de l'any passat organitzen jornades de sensibilització ambiental per donar-la a conèixer. Són matinals d'aprenentatge per a nens per mitjà del joc i de l'observació de Biohuts mini que permeten als més joves conèixer les espècies que viuen a l'entorn de Sant Feliu de Guíxols. La propera sessió serà aquest dissabte.