SOS Costa Brava reclama la rehabilitació "urgent" de l'antiga Ràdio Liberty

La federació denuncia un "incompliment" de l'acord entre el Ministeri de Transició Ecològica i la Generalitat

Pla general de les antigues instal·lacions de Ràdio Liberty de Pals aquest 4 d'agost del 2020.

Pla general de les antigues instal·lacions de Ràdio Liberty de Pals aquest 4 d'agost del 2020. / Xavier Pi

ACN

SOS Costa Brava reclama la necessitat d'una actuació de rehabilitació "urgent" del complex de l'antiga Ràdio Liberty de Pals (Baix Empordà) per l'estat d'abandonament que, considera, és "alarmant". La federació d'entitats ecologistes denuncia que s'està "incomplint el conveni de gestió, restauració i manteniment", acordat entre el Ministeri de Transició Ecològica i la Generalitat el 2007. I critica que aquesta deixadesa posa "en perill el patrimoni natural i cultural" d'aquesta antiga estació creada pels Estats Units el 1959 durant la Guerra Freda i desmantellada el 2006. Per tot això, reclamen una partida pressupostaria per la "creació d'un centre d'interpretació de Ràdio Liberty, la Guerra Freda i el Parc Natural".

SOS Costa Brava, Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d'Història reclamen una actuació de recuperació "immediata" del patrimoni arqueològic, arquitectònic, històric i natural del complex de Ràdio Liberty que, consideren, es troba en un estat d'abandonament "alarmant". També demanen que es protegeixin els hàbitats dunars i aiguamolls per "preservar la fauna i flora en perill d'extinció, com l'Stachys marítima i el corriol camanegre".

Els ecologistes denuncien que "el protocol d'actuació acordat el 2007 entre el Ministeri i els departaments de Cultura i Acció Climàtica no s'ha complert" perquè "no s'ha preservat ni el jaciment arqueològic, ni el patrimoni arquitectònic, ni els hàbitats dunars". I defensen que situació actual "obliga a una primera fase d'actuació urgent" per part d'aquestes administracions. 

A més, també reclamen que cal "implementar mesures de vigilància i control d'accés" per protegir el risc de perdre valors ambientals i patrimonials. Ràdio Liberty ocupa 33 hectàrees dins del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

Per això, demanen a la Direcció dels Serveis Territorials de Cultura de Girona que es "rehabilitin les edificacions per convertir-les en un nou centre d'interpretació de la Guerra Freda". La reclamació aposta per mantenir l'edificació central de les antigues oficines de Ràdio Liberty i museïtzar-la per explicar la fauna i flora del Parc Natural, així com la història del complex i la Guerra Freda i els jaciments arqueològics de la vila marinera i la Torre Mora a la Platja de Pals.

Reclamen inversió

La diputada socialista, Silvia Paneque, va portar a la Comissió d'Acció Climàtica del Parlament de Catalunya una proposta de resolució per tirar el projecte de Ràdio Liberty endavant. Al novembre de l'any passat, aquesta resolució es va aprovar per majoria (sense el suport de Vox). I, tot i que es va posar damunt la taula destinar-hi una partida important dels pressupostos de Catalunya per al 2023, no es va acabar tirant endavant. Els ecologistes ho veuen com "una oportunitat" perquè s'hi destini una partida els pròxims pressupostos.