Torroella recull signatures per convertir al topògraf Josep Pascual en Creu de Sant Jordi

S’han habilitat cinc punts arreu del municipi per impulsar la candidatura per tal que es reconegui la seva trajectòria

El topògraf Josep Pascual en una imatge d’arxiu.

El topògraf Josep Pascual en una imatge d’arxiu. / Marc Martí Font

DdG

Els habitants de Torroella de Montgrí volen premiar la trajectòria de Josep Pascual, el topògraf que ha dedicat gran part de la seva vida a estudiar la temperatura del mar. La seva passió per l’observació i la meteorologia el va dur a rebre l’agraïment de la NASA. Per fer-ho volen impulsar la candidatura de Josep Pascual perquè sigui un dels guardonats en la propera edició dels premis de la Creu de Sant Jordi. Per tot plegat, el municipi ha habilitat cinc punts de recollida de signatures on els usuaris poden signar per impulsar la seva candidatura. Els punts habilitats són: l’EMD de l’Estartit, Biblioteca Municipal Mar de Llibres de l’Estartit, Oficina de Turisme de l’Estartit, Llibreria Elias de l’Estartit, Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí

La Creu de Sant Jordi és una distinció que reconeix pels seus mèrits persones o entitats que han prestat serveis destacats a Catalunya en defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

Una vida lligada al mar

Topògraf de professió i meteoròleg de vocació, Josep Pascual ha vinculat gran part de la seva vida a la meteorologia. De fet,és el creador de l’Estació Meteorològica i Marina de l’Estartit i és col·laborador des del 1968 del Servicio Meteorológico Nacional i més tard del Servei Meteorològic de Catalunya. L’any 2020 la NASA va reconèixer la veridicitat de les seves dades, comuna visió de primera fila per comprendre les tendències a escala mediterrània de l’evolució del Canvi Climàtic a llarg termini.

Des de fa més de 50 anys estudia de manera ininterrompuda la temperatura de l’aigua a la Costa Brava. Ho fa a tocar de les Illes Medes enmig del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Les seves observacions oceanogràfiques són les més llargues disponibles a la Mediterrània, una de les més llargues i completes arreu del món i han permès una millor valoració de la contribució humana a l’efecte hivernacle. Per això són referència per bona part d’estudis científics nacionals i internacionals que evidencien l’augment de temperatura, del nivell del mar i la regressió de la costa a causa del Canvi Climàtic.

Els punts de recollida habilitats estaran disponibles fins al 14 de gener del 2024 amb l’objectiu que Pascual s’uneixi a tants d’altres noms il·lustres que han sigut guardonats.