Denuncien 6 persones per fer el tram de via ferrada de Sant Feliu tancat per la nidificació de corbs marins

Els Agents Rurals han intensificat la vigilància en aquest punt que està restringit fins a finals de maig

Un dels nius de corb marí a la via ferrada de Sant Feliu

Un dels nius de corb marí a la via ferrada de Sant Feliu / Agents Rurals

Eva Batlle

Eva Batlle

Els Agents Ruralshan denunciat sis persones per fer el tram de via ferrada de Sant Feliu de Guíxols tancat per la nidificació de corbs marins. El cos que vetlla pel medi ambient ha intensificat la vigilància en aquest punt que està restringit fins a finals de maig.

Des del cos d'emergències demanen respectar les regulacions per fauna i/o flora amenaçada i informar-se abans de fer una via ferrada. Cal recordar que el corb marí emplomallat és una espècie amenaçada, vulnerable a l’extinció.

El segon tram de la via ferrada de la cala del Molí que pertany a l'EIN (Espai d'Interès Natural) Massís de les Cadiretes es troba temporalment tancat per a la protecció de la nidificació i cria dels exemplars de corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis) que hi ha en aquest indret de la Costa Brava. Actualment hi ha dos nius amb tres ous cadascun.

Aquestes sis persones s'han denunciat durant les vigilàncies que fan els Agents Rurals. Unes denúncies que s'han imposat entre finals de desembre i el gener. Això ha suposat que els infractors hagin acabat amb una acta de denúncia que tramita el servei de fauna i flora i els Rurals l'envien al departament d'Acció Climàtica.

El tancament d’aquest tram, degudament senyalitzat, va començar el dia 1 de desembre de 2023 i finalitzarà quan no hi hagi afectació als corbs marins emplomallats que hi crien: aproximadament a finals de maig d’enguany. Els Agents Rurals han intensificat la vigilància per protegir l'indret en aquest període.

Agents del Grup de Suport de Muntanya del Cos d’Agents Rurals realitzen inspeccions d’activitats relacionades amb l’escalada per controlar que es respecten les prohibicions d’accés establertes per a la protecció de la nidificació d’espècies protegides.

Aquest tipus de pràctica prop d’un niu pot causar el fracàs reproductor, recorden des dels Agents Rurals. Els sorolls i la caiguda de roques poden espantar els adults. En conseqüència els polls no podrien sobreviure, ja que en depenen, entre d’altres, per a la regulació de la seva temperatura, informen en un comunicat.

Un agent rural comprovant l'estat d'un niu de la via ferrada de Sant Feliu

Un agent rural comprovant l'estat d'un niu de la via ferrada de Sant Feliu / Agents Rurals

Per evitar situacions com aquestes i poder practicar vies ferrades amb el màxim respecte pel medi natural, des dels Agents Rurals es demana que se segueixin les següents 6 pràctiques:

  •   Respectar les regulacions per fauna i/o flora amenaçada. La conservació d’aquestes espècies ha de prevaldre per sobre de qualsevol projecte d’escalada.
  •   Informar el Cos d’Agents Rurals si es detecta gent practicant vies ferrades en sectors i/o èpoques prohibides.
  •   Minimitzar en la mesura del possible fer soroll. Així es pot gaudir dels sons de la natura i s’evita molestar la fauna.
  •   Emportar-se tota la brossa.
  •   Evitar deixar-hi material o embrutar la roca.
  •   Informar-se abans de fer una via ferrada si hi ha una figura de protecció a la seu de l’òrgan gestor.