Palafrugell restringeix l'ús de les duxes als equipaments esportius

Només es podran fer servir en el cas de competicions d’esports federades

L'Ajuntament s'avança per conscienciar la població de la situació de sequera

Dutxes tancades als equipaments.

Dutxes tancades als equipaments. / Ajuntament de Palafrugell

Redacció

Palafrugell decreta el tancament de les dutxes de tots els equipaments esportius municipals que només es podran utilitzar els casos de competició federada, que normalment tenen lloc el cap de setmana.

Es tracta d'una mesura addicional que aplica l'Ajuntament amb motiu de l'entrada a la fase 1 de l'emergència per sequera i amb l’objectiu d’anar més enllà en les necessitats actuals de la situació de sequera. Així, les dutxes només es podran fer servir en acabar els partits quan es tracti d’una competició emmarcada dins els enfrontaments federats. 

L'Ajuntament es vol avançar a un escenari que podria ser una opció d'aplicació a la fase 2.

Segons l’alcalde del municipi, Juli Fernández, "amb aquesta mesura volem llançar un missatge a la ciutadania sobre la situació actual i amb unes previsions de futur molt preocupants”. 

L'Ajuntament actualment rega amb aigua extreta de capes freàtiques (en la mínima quantitat possible i preferentment en hores de baixa insolació) els camps esportius municipals amb gespa on es practica esport federat. També s'hi apliquen mesures d'estalvi addicionals (equivalents al volum d'aigua utilitzat en el reg) com el tancament de les dutxes dels vestidors quan no hi hagi competició federada. 

Altres mesures

A banda del tancament de les dutxes dels equipaments esportius i del reg dels camps d’esport federat amb aigües freàtiques, l’Ajuntament està aplicant moltes altres mesures que s’han anat sumant mentre augmentaven els nivells en les restriccions per la sequera. Així doncs, pel que fa a l’estalvi en el consum d’aigua, el Consistori porta a terme les següents mesures:

  • Tancament de l’hidromassatge de la piscina municipal.
  • Reg de l’arbrat amb aigües freàtiques, de forma manual, i només per a la supervivència. En els espais on no hi ha accés a aigües freàtiques (com és el cas del cementiri) no es rega.
  • La neteja viària, de contenidors i de la xarxa de clavegueram es fa amb aigües freàtiques.
  • Col·locació de cartells a les fonts del cementiri, indicant que el seu ús és exclusivament per la neteja d’ornaments.
  • Es concedeixen llicències per a la construcció de piscines però se’n prohibeix el seu ompliment.
  • En el cas de les obres municipals on estava previst la plantació d’arbusts, no es realitzarà aquesta plantació ja que després no es podria regar.
  • Es deixen de regar els horts pedagògics de la UEC.
  • Tancament de les dutxes del Teatre Municipal que podien fer servir els artistes.

D'altra banda, s'ha posat en marxa un apartat a l’app “Palafrugell al Mòbil” per comunicar les incidències a la via pública. Des d’aquesta aplicació també es pot comunicar qualsevol desperfecte que provoqui un malbaratament de l’aigua com poden ser canonades públiques trencades o fonts que perden aigua, classificant-les com “Manteniment de carrers”. 

Fase d’emergència 1

Cal recordar que el passat dia 2 de febrer, l'Agència Catalana de l'Aigua va declarar l'estat d'emergència 1 per sequera hidrològica a les unitats d'explotació Embassaments del Ter-Llobregat del Ter-Llobregat, Embassaments del Ter i Embassaments del Llobregat, d'acord amb el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera.